Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Лекція: "Гетьман Скоропадський – рецепти державотворення"

Гетьман Павло Скоропадський є одним з найбільш неоднозначних діячів доби Української революції 1917-1921 років. Аби краще зрозуміти цю суперечливу постать, Павла Скоропадського варто порівнювати не лише з тогочасними українськими політиками, а й з товаришами по службі: генералами Карлом Густавом Маннергеймом і Петром Врангелем. Ці генерали-кавалеристи добре знали одне одного – вони разом служили в найбільш привілейованих підрозділах імператорської лейб-гвардії та належали до почету останнього російського імператора. До 1917 року вони піднімалися одними кар’єрними щаблями, але Революція зруйнувала звичний для них світ. Відтак після розвалу Російської імперії вони намагалися на її уламках створити нові держави… В якийсь момент кожен із них очолив державу – в 1918-1920 роках кожен із них обіймав вищу владу трохи більше семи місяців. Проте впоратися вдалося лише Маннергейму…

Лекцію прочитає Дмитро Шурхало – журналіст, автор «Української якбитології», ведучий передачі «Історична Свобода».

Захід відбудеться 28 квітня о 14.00. - 16.00. в рамках проекту "LIKБЕЗ. Уроки історії" у Національному музеї історії України (4 поверх).

Вхід за музейним квитком вартістю 10 грн.

http://likbez.org.ua/ua/

https://www.facebook.com/LIKBEZ.UA/

https://www.facebook.com/events/1746583222047430/