Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Відкритий лист Міністра освіти і науки щодо Європейської хартії дослідників

Шановні колеги,

Вітання із Днем Перемоги та Днем Європи! Миру, розвитку та єдності!

Із радістю інформуємо вас, що 3 травня 2018 року Міністр освіти і науки Україні Лілія Гриневич підписала Відкритий лист до закладів вищої освіти, наукових установ, НАН та галузевих академій наук України щодо упровадження Європейської хартії дослідників та Кодексу працевлаштування наукових працівників - https://bit.ly/2I2V8F3, https://mon.gov.ua/storage/app/media/nauka/reforma-nauky/sndta94c.pdf.

Україномовний переклад Хартії та Кодексу, зроблений за ініціативи Ради молодих учених при МОН (керівник ініціативи - автор цього листа, заступник голови Ради Дегтярьова Ірина), також розміщено на сайті Міністерства у відповідній рубриці - https://mon.gov.ua/ua/nauka/nauka/reforma-nauki/yevropejska-hartiya-doslidnikiv-ta-kodeks-pracevlashtuvannya-naukovih-pracivnikiv.

Цим листом Міністерство публічно задекларувало підтримку імплементації документів, які обумовлюють кадрову політику у Європейському дослідницькому просторі, що є надзвичайно важливим кроком у напрямку євроінтеграції української науки та вищої освіти. Рекомендації Європейської Комісії щодо Хартії та Кодексу було ухвалено у 2005 році для того, щоб "розвивати привабливий, сталий і відкритий ринок праці для науковців, залучати та зберігати у дослідницькій сфері висококваліфікований науковий персонал". Більше того, Європейська Комісія заохочує та підтримує ті установи, які працюють над удосконаленням своєї кадрової політики, шляхом надання їм титулу та лого "HR Excellence in Research" (Досконалість кадрової політики у науці). Оригінальні документи - за посиланням https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter.

Для нас це, безперечно, велика подія! Адже саме Рада молодих учених при МОН як консультативно-дорадчий орган в особі делегатів та представників України у Європейській раді аспірантів і молодих учених Євродок почали ставити на порядок денний реформи питання перекладу, популяризації, імплементації та підтримки Хартії та Кодексу, особливо актуалізувавши його під час роботи експертів ЄС у міжнародному аудиті української науки (я писала лист з пропозиціями до експертів у червні 2016 р., відповідний лист до МОН у грудні 2016 р.). Імплементація Хартії стала однією з рекомендацій Незалежного європейського аудиту національної системи досліджень та інновацій України та, пізніше, Дорожньої карти інтеграції України до Європейського дослідницького простору. У 2017 році було опубліковано офіційний переклад Хартії та Кодексу, який було попередньо зроблено й внесено саме Радою. Переклад було передано до Європейської Комісії, Директорату з досліджень та інновацій, під час Щорічної конференції Євродок в Університеті Осло у 2017 р. (фотозвіт розміщено на нашій сторінці у Фейсбук https://www.facebook.com/pg/youngscientists.ua/photos/?tab=album&album_id=1241847562613539).

Питання про імплементацію Хартії та Кодексу вносилося також у рамках загальної проблематики молодих учених на Колегії МОН 13 березня 2017 р. та на інших засіданнях робочих органів. У своїй роботі ми почали посилатися та використовувати положення Хартії та Кодексу, як-от під час роботи у Парламентському комітеті над змінами до Закону "Про вищу освіту" у частині статусу аспіранта та приналежності його більше до категорії учених, а не до студентів (Хартія постулює статус і ставлення до аспірантів як до дослідників). До речі, саме під цими аргументами було нами запропоновано та впроваджено до тексту чинного Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність" визначення аспірантів та докторантів.

У 2018 році ми поставили собі за мету активізувати діяльність з упровадження цих важливих європейських документів. 19 березня 2018 року Рада молодих учених при МОН звернулася листом до Міністра освіти і науки України із переліком пропозицій та проектом листа міністра до наукових установ та закладів вищої освіти (https://bit.ly/2I2V8F3). Міністерство підтримало наші пропозиції, відповідно, Лист Міністра було підписано та опубліковано, чим офіційно підтримано впровадження Рекомендацій Єврокомісії, за що ми вдячні і чому дуже раді.

Ми впевнені, що впровадження Хартії та Кодексу дасть можливість глибоко осмислити ситуацію з академічним персоналом на місцях та переформатувати кадрову політику у напрямку удосконалення умов, перспектив та шляхів розвитку наукової кар'єри.

Закликаємо усіх молодих учених та старших колег об'єднатися навколо ідеї імплементації Хартії та Кодексу у своїх установах і докласти максимальних зусиль до ініціювання цього процесу на місцях.

Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки продовжуватиме свою роботу з популяризації впровадження Хартії та Кодексу й удосконалення перспектив академічної та дослідницької кар'єри в Україні.

З повагою,

Ірина Дегтярьова

Заступник голови Ради молодих учених при МОН

Радник Європейської ради аспірантів та молодих учених Eurodoc


Відкритий лист Міністра освіти і науки щодо Європейської хартії дослідників