Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Міжнародна наукова конференція «Великий терор 1937–1938 рр.: жертви та виконавці»

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Кафедра історії України

Інститут історії України НАН України

Головна редакційна колегія науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією»

Національна спілка краєзнавців України

Полтавська обласна рада

Полтавська обласна державна адміністрація


Шановні колеги!

Запрошуємо Вас узяти участь у міжнародній науковій конференції

«Великий терор 1937–1938 рр.: жертви та виконавці»


Наукова конференція відбудеться 29–30 вересня 2018 року на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.


Орієнтовні тематичні напрямки конференції:

  • Ідеологічне та правове обгрунтування Великого терору: національний аспект.
  • Пам'ять про Великий терор і сучасні політичні та моральні виклики суспільства
  • Сучасні інтерпретації Великого терору в українській та зарубіжній історіографії
  • Колективна суспільна травма Великого терору у персональному вимірі його жертв і виконавців

Робочі мови конференції: українська, англійська, російська.

Для участі в конференції слід надіслати заявку на електронну пошту за адресою: kafedra_pdpu@ukr.net.

За матеріалами конференції буде надрукований окремий науковий збірник. Термін подачі заявок і статей – до 1 вересня 2018 року.


Вимоги до оформлення: статті приймаютьсяу форматі Word обсягом 10–12 сторінок формату А-4 через 1,5 інтервала, абзацний відступ – 1,25 см.). Шрифт: Times New Roman, розмір – 14. Вгорі праворуч пишуться ініціали та прізвище автора, його науковий ступінь, вчене звання, посада та установа, де працює автор, контактна інформація (електронна пошта). По центру великими літерами напівжирним шрифтом (Times New Roman) – назва статті. Стаття має містити УДК, анотації українською та англійською мовами, ключові слова. Посилання на цитовані джерела та літературу подаються у квадратних дужках, де перша цифра – номер джерела у списку, друга – номер сторінки чи аркуша архівної справи ([1, с. 5], [4, арк. 2-2 зв.]). У кінці тексту статті друкуються список використаних джерел та літератури у порядку їх згадування, примітки. Можлива як очна, так і заочна участь у роботі наукової конференції. Організаційний внесок становить 200 гривень.

Телефони для довідок:

Бабенко Людмила Леонідівна: 067-532-03-60; 099-916-41-31

Гура Олексій Анатолійович: 067-888-65-99; 066-480-29-11

Стаття, за бажанням автора та за умови відповідності вказаним вимогам, може бути опублікована у науковому фаховому журналі «Історична пам'ять» (Див. додаток до інформаційного листа).


Заявка

на участь у міжнародній науковій конференції

«Великий терор 1937–1938 рр.: жертви і виконавці», яка відбудеться

29 – 30 вересня 2018 року в Полтаві


Прізвище, ім’я __________________________________________________

Місце роботи ___________________________________________________

_______________________________________________________________

Науковий ступінь, вчене звання, посада _____________________________

Тема виступу й статті ____________________________________________

Контактна інформація: електронна адресак, мобільний телефон _________

З повагою оргкомітет конференції


Додаток

Шановні колеги!

Запрошуємо до публікації в науковому фаховому журналі

«Історична пам’ять».

(Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації Серія КВ № 15249-3821 Р від 1 червня 2009 року). Журнал включено до Переліку наукових фахових видань України, публікації яких зараховуються до результатів дисертаційних робіт з історії (наказ МОН України від 07. 10. 2015 року, № 1021).


Архівні номери розміщені: http://pnpu.edu.ua/ua/istorychnapamyat.php

У 2018 році планується видання двох номерів журналу.

№1 (38) – дата виходу – липень 2018 р., дата кінцевого строку прийому матеріалів – 1 червня 2018 р. Тема номеру: «100-річчя історико-філологічного факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка».

№2 (39) – дата виходу – листопад 2018 р., дата кінцевого строку прийому матеріалів – 1 жовтня 2018 р. Тема номеру: «Актуальні проблеми археології України».

До друку приймаються статті не лише з означених тем, але й з різноманітних проблем історії, археології, етнографії, краєзнавства, які відповідають наступним вимогам:

ЗМІСТ:

1. Вступна частина статті, в якій обґрунтовується актуальність та науково-практична значимість обраної теми науки.

2. Подається короткий історіографічний огляд даної проблеми (за виключенням історіографічних статей). Вказується причина обрання цієї теми (абсолютне невисвітлення, не з’ясовані окремі питання, положення попередніх дослідників, які вимагають уточнення, незгода автора з загальноприйнятими науково-теоретичними положеннями, абсолютно новий погляд на проблему, тощо).

3. Мета статті та її основні завдання.

4. Зміст статті має бути логічно послідовним, із зазначенням часу і місця події, персоніфікований. Кожне положення статті має бути обґрунтоване конкретним фактичним матеріалом з посиланнями на джерела та літературу.

5. Стаття не повинна бути перевантажена однорідним, малозначущим чи випадковим фактичним матеріалом. Численні факти одного порядку необхідно зводити у таблиці, які повинні мати заголовок та вказівку на джерела, на підставі яких зроблені таблиці, графіки, діаграми тощо.

6. Стаття мусить носити оригінальний, творчий, самостійний характер, повинна виключати будь-яку спробу плагіату.

7. Дискусійні моменти, підняті у статті, сприятимуть підвищенню її наукового рівня, власна думка автора свідчитиме про свіжий, неупереджений погляд на проблему.

8. Висновки, які мусять засвідчити ту новизну, той внесок, який вніс автор у розв’язання тієї чи іншої проблеми.


ОФОРМЛЕННЯ СТАТЕЙ:

Звертаємо Вашу увагу, що з 2018 року вимоги до оформлення статей змінено!

1. Матеріали приймаються в електронному вигляді (редактор MS Word) на e-mail:poltava.history.jornal@gmail.com

2. Параметри оформлення тексту: формат аркуша – А-4 (210х297мм.), верхнє, нижнє та праве поля – 20 мм, ліве поле – 30 мм, розмір символу (кегль) – 14, міжрядковий інтервал – 1,5, гарнітура «TimesNewRoman». У лівому верхньому кутку – індекс УДК, нижче по центру – назва статті великими літерами.
Після назви - ім'я та прізвище, місце роботи, робоча адреса (якщо автор не працює, то вказує домашню адресу), електронна адреса, міжнародний ідентифікатор ORCID.

3. ORCID. Для отримання міжнародного ідентифікатора зареєструйтеся на сайті ORCID (https://orcid.org/register). Надання ідентифікатора безкоштовне.
4. Обсяг статті із усіма резюме та анотаціями не повинен перевищувати 1 др. аркуша (40 тисяч знаків з пробілами). Якщо обсяг більший необхідне попереднє узгодження із редакцією.
5. Назва файлу тільки латинськими літерами, бажано прізвище автора (напр., Ivanov).

6. Стаття має бути написана літературною українською чи англійською мовами, міститина початкуанотацію українською (до 200 слів), наприкінці – англійською (до 2000 слів) таключові слова (до 5 слів) – українською та англійською мовами (перекладаються також ім’я та прізвище, назва статті, місце роботи, транслітерується адреса).

7. Оформлення посилань у квадратних дужках, наприклад: [1], [2, с. 12], [3, арк. 87 зв.].

8. Джерела та література подається як нумерований список за алфавітом. Оформлення джерел та літератури за Гарвардським стилем (Harvard referencing style).Один номер відповідає одній позиції у списку.

9. Список літератури дублюється в латинській транскрипції (транслітерація) й називається References. Всі джерела подаються у тому самому порядку, що й список літератури і не орієнтовані на порядок літер латинського алфавіту. Для транслітерації з української мови використовується стандарт 2010 року «Паспорт (КМУ 2010)». Це можна зробити он-лайн, наприклад, на сторінці http://www.slovnyk.ua/services/translit.php.Для транслітерації з російської мови – міжнародний стандарт ИКАО (Doc 9303, ч. 1) 2012 року. Це можна зробити он-лайн, наприклад, на сторінці https://www.calc.ru/transliteratsyya.html.

8. Фотографії, малюнки, схеми тощо подаються окремим файлом формату .tiff, .jpg, .jpeg. якомога вищої якості, але не менше 300dpi.


ОПЛАТА

Автори статей сплачують Редакційний внесок, який складає – 400 грн.

Доктори наук друкуються безкоштовно (до 1 д.а., за умов одноосібної статті) та отримання лише електронного варіанту журналу. За необхідності друкованого примірника сплачується 150 гривень.


ПРОГРАМА