Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

ДОКУМЕНТ: Українці в Польщі. Аналіз дискурсу (PL, ENG)

5b30c4bb9da42.jpg

Об’єднання українців у Польщі опрацювало рапорт про ситуацію української меншини і мігрантів у Польщі. У документі аналізується ставлення польського суспільства до українців.

В основі звіту — загальнодоступні матеріали, наукові публікації, виступи публіцистів та політиків у електронних засобах масової інформації, друкованих мас-медіа, а також на радіо та телебаченні.

Згідно з дослідженням, українцям — як представникам національної меншини у Польщі, так і громадянам України, котрі живуть над Віслою — все більше загрожують злочини мотивовані ненавистю на ґрунті національності.

Усе більший потік коментарів із мовою ворожнечі в Інтернеті та ЗМІ пов’язаний з історичною політикою, яку часто використовують для розвитку напруження. Неприхильність до громадян України випливає, зокрема, з тез, що нібито у цій країні «розвивається фашизація, бандеризація і вона вороже налаштована до Польщі».

Згідно з рапортом ОУП, приблизно 50% негативних дописів у веб-мережі пов’язані з історією обох держав. Більше того, негативне ставлення до громадян України перейшло в останні роки у випадки фізичної агресії, вилилося в руйнування пам’ятників та українських могил у Польщі.

Рапорт англійською мовою: http://resource.history.org.ua/item/0013893

Джерело: http://prostir.pl/event/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D...