Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Микола Битинський - геральдмейстер Української Революції 1917-1921 років

Микола Битинський - геральдмейстер Української Революції 1917-1921 років.

Наближається 125-ліття від дня народження Миколи БИТИНСЬКОГО, по своєму унікальної особи, він встиг повоювати в Армії УНР, по тому брав участь у 1920 року в боях під Замостям, перебував у таборах інтернованих, жив у Празі, займався питаннями української геральдики, вексилології, уніформістики, редагував кілька часописів, писав вірші (як більшість українців), оформлював різноманітні видання, проектував нагороди, прапори, печатки, герби , надгробки, малював ікони, випускав листівки і т. п. В 1930-х роках кілька років працював над таблицями українських військових одностроїв, укладав проекти великого, середнього, малого герба України. Один із засновників Родовідної установи. По смерті директора Українського військово-історичного музею Садовського, очолив цю установу. Про М. Битинського можна говори багато …
З біографією ювілянта ознайомить Олександр Кучерук, а Богдан Завітій окреслить значення постаті Миколи Битинського на тлі геральдичних і векселоголічних здобутків Української революції 1917-1921 років.

11 вересня 2018 року. Поч о 16 годині.


Джерело: https://www.facebook.com/events/702999846711633/