Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Лекція професора східноєвропейської історії університету Болла (США) Сергія Жука «"Радянська Американа", або як радянська людинa вчилась любити та ненавидiти Америку»

5c595afdb40ed.jpg


12 лютого 2019 р. о 15-ій годині в Інституті історії України НАН України (конференц-зала, 6 поверх, аудиторія 615) із лекцією «"Радянська Американа", або як радянська людинa вчилась любити та ненавидiти Америку» виступить Сергій Жук, професор східноєвропейської історії університету Болла (США).

Професор Сергій Жук, у минулому радянський американіст з Дніпропетровського університету та професійний ведучий радянської дискотеки, розкаже про свій науковий проект, пов’язаний з історією радянських американістів Росії та України, та про те, як радянські люди уявляли та вивчали Америку у роки холодної війни.

Історик є автором низки видань, серед яких «Rock and Roll in the Rocket City» (2010), «Popular Culture, Identity and Soviet Youth in Dniepropetrovsk, 1959–84» (2008), «Russia’s Lost Reformation. Peasants, Millennialism, and Radical Sects in Southern Russia and Ukraine, 1830–1917» (2004).

У 2018 році побачила світ його книга «Soviet Americana: The Cultural History of Russian and Ukrainian Americanists» (London and New York: I.B. Tauris), в якій, зокрема, згадуються дослідники-американісти, які працювали в Інституті історії АН УРСР. Детальніше про книгу можна дізнатись за посиланням: https://www.amazon.com/Soviet-Americana-Cultural-Ukrainian-Americanists/dp/1784539104

Вхід на лекцію вільний. Запрошуємо всіх зацікавлених!