Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

​Круглий стіл «Початок Другої світової війни та Україна»

Круглий стіл «Початок Другої світової війни та Україна». Короткий огляд.

23 вересня 2019 року в Інституті історії України НАН України відбувся круглий стіл, присвячений до 80-річчя початку Другої світової війни. На засідання зібралися історики, щоб у професійному колі обговорити проблемні питання дослідження військово-політичних аспектів, передумов, періодизації та визначення дати початку світової війни для України (наприклад, від створення Карпатської України). Окрема панель була присвячена діяльності радянських та нацистських каральних структур, еволюції політики нацистів щодо «єврейського питання», проблеми військового полону під час Другої світової війни. Як безпосередньо розгортання бойових дій у 1939 – 1941 рр.позначилося на долях людей було показано на прикладі історії біженців із Польщі в УРСР, жителів села Головурів Бориспільського району Київської області, зміни настроїв населення радянської України. Під час виступів та обговорення піднімалося питання політики пам’яті в Україні про Другу світову війну, висвітлення цих подій у шкільних підручниках.

Круглий стіл був організований співробітниками відділу історії України періоду Другої світової війни ІІУ. У його роботі взяли участь також співробітники інших відділів Інституту: державного терору радянської доби, історії України 1920 – 1930-х рр., історії України другої половини ХХ ст., історії міжнародних відносин і зовнішньої політики України. Серед доповідачів та дискутантів на круглому столі були співробітники Національного університету оборони України ім. Черняховського, Національного педагогічного університету ім. Драгоманова, Київського університету ім. Бориса Грінченка, Музею історії міста Києва, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

З програмою круглого столу можна ознайомитися тут: