Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Презентація першого в Україні повного факсимільного видання Реймського Євангелія

1

22 жовтня 2019 року о 18.00 у Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться презентація першого в Україні повного факсимільного видання Реймського Євангелія. Проект повного факсимільного видання унікального кирилично-глаголичного рукописного Реймського Євангелія, що зберігається у муніципальній бібліотеці м. Реймс (Франція), реалізовано Національним заповідником «Софія Київська» у співпраці з видавництвом «Горобець» у рамках видавничого проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину». Презентоване факсимільне видання складається з двох частин. У першій частині відтворені сторінки рукописної пам’ятки обох частини — кириличної ХІ ст. та глаголичної ΧΙV ст., тобто у тому вигляді, у якому книга зберігається нині. У другій частині містяться результати сучасного вивчення рукописної пам’ятки українськими науковцями, що розкривають кодикологічні, палеографічні, мистецькі та мовні (кириличної частини) особливості кодексу, історію його створення, побутування та вивчення. Друк видання здійснено виключно за благодійний кошт. Дякуємо кожному, хто долучився до цієї справи. Нашими спільними зусиллями ця священна реліквія стала доступною як для спеціалістів, так і для всіх, хто цікавиться історією й мовою української середньовічної релігійної рукописної книги.

2