Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

​Круглий стіл в Інституті історичних досліджень БАН та презентація результатів діяльності академічної Комісії істориків України і Болгарії​

Круглий стіл в Інституті історичних досліджень БАН та презентація результатів діяльності академічної Комісії істориків України і Болгарії

Впродовж 14 – 18 жовтня в Болгарії тривав Тиждень української науки, до участі в заходах якого долучилися представники Інституту історії України НАН України. Співорганізаторами заходів, що відбувалися під патронатом та за дієвої участі Посольства України в Республіці Болгарія,були Інститут історичних досліджень БАН, Інститут історії України НАН України, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин.15 жовтня співголова українсько-болгарської комісії істориків проф. Ірина Матяш, члени редколегії наукового збірника «Україна і Болгарія в історії Європи» радник Посольства України в Республіці Болгарія Анна Тертична та доцент Валерій Власенко, член авторського колективу збірника професор Алла Атаманенко взяли участь в круглому столі «Перспективи українсько-болгарського наукового співробітництва в галузі історичних досліджень», що відбувся Інституті історичних досліджень Болгарської академії наук (Софія). Болгарська сторона була представлена членами українсько-болгарської комісії Даніелом Вачковим, Благовестом Нягуловим, Іваном Білярскі, Пламеном Божиновим, Інною Манасієвою (Інститут історичних досліджень БАН), Петко Христовим (Інститут етнології та фольклористики БАН), Мілком Палангурскі (Великотирновський університет), Іванкою Гезенко (Державна агенція архівів), а також Албеною Стаменовою, Райною Камберовою, Лілією Желєвою (Софійський університет імені св. Климента Охридського), Антоніною Якімовою (Спілка українських організацій в Болгарії, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин) та Миколою Червенковим (Наукове товариство болгар у Республіці Молдова). Під час круглого столу обговорювалися практичні плани діяльності академічної Комісії істориків України і Болгарії, створеної в червні минулого року в рамках відзначення 100-річчя українсько-болгарських дипломатичних відносин. За підсумками дискусії було схвалено дворічну програму спільних міждисциплінарних наукових досліджень, що передбачає видання монографії і збірника документів, проведення конференцій та виставок архівних документів.

Того ж дня членів української делегації прийняв Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Болгарія Віталій Москаленко. Українські науковці поінформували Посла про напрями діяльності і результати роботи академічної комісії, подякували за сприяння Посольства в розвитку наукової співпраці та обговорили шляхи і формиреалізації низки спільних проектів у сфері публічної дипломатії. Посол Віталій Москаленко поділився досвідом роботи з популяризації історії українсько-болгарських дипломатичних відносин та підготовки збірника документів про відомого українського громадського діяча, емігранта, болгарського й українського митця Михайла Паращука.

18 жовтня 2019 р. У Пловдівському регіональному центрі Болгарської академії наук відбулася презентація наукового збірника «Україна і Болгарія в історії Європи», який став результатом діяльності Комісії істориків України і Болгарії. Його представили співголови Комісії професор Ірина Матяш і доцент Даніел Вачков та наукові співробітники Інституту історичних досліджень БАН Пламен Божинов й Інна Манасієва. Вони докладно розповіли про ідею створення такого збірника, її реалізацію та зміст презентованого видання. Наукове видання викликало жвавий інтерес у присутніх, про що свідчать численні запитання до його авторів. Презентацію організували Посольство України в Республіці Болгарія, Інститут історичних досліджень БАН, Регіональний центр БАН, Історичний музей м. Пловдів та Почесний консул України в м. Пловдів Дімітр Георгієв.

Інформація про захід була поширена у пресі, на телебаченні та радіо.

http://focus-news.net/news/2019/10/16/2708911/sbor...

https://www.duma.bg/predstavyat-v-plovdiv-sbornika...

https://plovdiv-online.com/knigi/item/102722-sborn...

https://dcnews.bg/predstavyat-sbornika-ukrayna-i-b...

http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=6...

https://rimplovdiv.wordpress.com/2019/10/16/%D1%81...

http://www.historymuseumplovdiv.org/front/actual.p...


5db6d9494cf68.jpg


5db6d964a1896.jpg


5db6d98e228d2.jpg


5db6d9a447976.jpg


5db6d9c5e9ca7.jpg


5db6d9dbbb0af.jpg