Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Київська прем’єра фільму “Процес” (2018) Сергія Лозниці за участі доктора історичних наук Георгія Касьянова

1

27 листопада у Довженко-Центрі відбудеться київська прем’єра фільму Сергія Лозниці “Процес” (2018). Стрічку представить та проведе обговорення після показу доктор історичних наук Георгій Касьянов.


Світова прем'єра фільму відбулася у 2018 році на 75-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де він брав участь у позаконкурсній програмі, згодом його показали на екранах найпрестижніших міжнародних кінофестивалів у Карлових Варах, Белграді, Торонто та інших. В Україні фільм вперше глядачі побачили на Одеському МКФ у 2019 році, а 27 листопада його можна буде переглянути у Довженко-Центрі.


«Процес» (2018) — фільм Сергія Лозниці, змонтований з документальної хроніки 1930-х років про сталінські репресії в СРСР. У стрічці показано одну із перших гучних судових справ, сфабрикованих проти технічної інтелігенції того часу — знаменитий процес проти т. зв. «Промислової партії», який відбувся майже 90 років тому в Москві. Підсудні провідні інженери країни визнають сфальшовані звинувачення у спробі державного перевороту, та отримують смертний вирок.

Сергій Лозниця, режисер: “Вивчаючи архівні матеріали, я знайшов абсолютно унікальні зйомки «Процесу Промислової партії», який був зафільмований дуже детально – від початку до кінця, зі звуком. Я вирішив зробити фільм про цю судову справу і дати глядачеві можливість опинитися в СРСР у 1930-му році: побачити та пережити момент, коли запрацювала машина державного терору, створена Сталіним. Фільм водночас є повністю автентичним і правдивим – з точки зору матеріального і документального методу зйомок, а з іншого – повністю фейковим, адже всі учасники процесу свідомо брехали. Єдиний коментар, який я собі дозволив – лише наприкінці фільму. Я мусив прокоментувати, аби сказати правду, оскільки її неможливо дізнатися із жодного епізоду фільму. Фактично, «Процес» — це фільм, в якому можна побачити 24 кадри брехні на секунду”.

Георгій Касьянов, науковець: “Справа Промпартії - один з показових процесів над над "старою інтелігенцією", які відбувалися наприкінці 1920-х - початку 1930-х років. Цей показовий процес - справді показовий з погляду технології у справі організації репресій та "громадської думки" у засудженні "ворогів народу". Технологія показових процесів була використана в епоху Великого терору 1937-1938 років.”

Показ відбудеться в рамках паралельної програми виставки “ВУФКУ. Lost & Found” Музею кіно Довженко-Центру.

27 листопада
початок о 19:00
Локація: Сцена 6
Довженко-Центр
Вул. Васильківська, 1, м. Голосіївська
Квитки: https://bit.ly/378V03X та в касі Довженко-Центру.

https://www.facebook.com/events/735016573666381/
___________________________________________________________________________

Довідково:

Сергій Лозниця - знаковий український кінорежисер та сценарист білоруського походження. Лауреат Державної премії імені Олександра Довженка (2019) та премії Української кіноакадемії («Золота дзиґа» 2017). Автор документальних фільмів «Поселення» (2001), «Пейзаж» (2003), «Фабрика» (2004), «Блокада» (2005), «Майдан» (2014), «Подія» (2015), «Аустерліц» (2016), «День Перемоги» (2018), «Процес» (2018).
Його ігровий фільм "Щастя моє" (2010) став першим художнім фільмом української ко-продукції, номінованим на Каннському міжнародному кінофестивалі. Фільм "В тумані" (2012) здобув приз FIPRESCI на Каннському міжнародному кінофестивалі, головну нагороду 9-го міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос» (Єреван), приз «Найкращий фільм за версією журі» Одеського МКФ..
А 2011 року ретроспектива робіт режисера була показана на Міжнародному кінофестивалі документальних стрічок у Салоніках.

Георгій Касьянов — український історик, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу новітньої історії та політики Інституту історії України Національної Академії наук України, професор кафедри історії Києво-Могилянської академії (2002—2011). Директор БФ «Інститут розвитку освіти». Президент Міжнародної асоціації гуманітаріїв (2014—2018).
Автор та співавтор численних видань з історії України, серед яких: “Розрита могила: голод 1932—1933 років у політиці, пам'яті, та історії (1980-ті — 2000-ні)” (2019);. «Украина — Россия: как пишется история. Диалоги, лекции, статьи» (2011), “Past Continuous: історична політика 1980-х — 2000-х: Україна та сусіди (2018) та ін.

ПРОЦЕС / THE TRIAL
Нідерланди, 2018, 127 хв.
Автор сценарію та режисер: Сергій Лозниця
Продюсери: Марія Шустова-Бейкер, Сергій Лозниця
Виробництво: ATOMS & VOID (Нідерланди)
Спільне виробництво: Wild at Art (Нідерланди)
Спільно з ARTE France
За підтримки Netherlands Film Fund

Москва, СРСР, 1930 рік. Колонна зала Будинку Рад. Група вископоставлених економістів та інженерів звинувачується у змові з метою державного перевороту проти Радянської влади. Стверджується, що вони уклали таємний пакт з прем'єр-міністром Франції Раймоном Пуанкаре, метою якого є знищення радянської влади та відновлення капіталізму. Всі звинувачення сфабриковані, і обвинувачені змушені визнати злочини, яких вони ніколи не здійснювали. Суд виносить смертні вироки. Унікальні архівні кадри реконструюють одне з перших судових шоу, задуманих Сталіним. Драма реальна, але історія підроблена. Фільм дає безпрецедентне уявлення про витоки смертоносного режиму, який зробив повсякденною реальністю гасло «Брехня — це істина».
____________________________________________

Довідково:

В Музеї кіно Довженко-Центру до 22 грудня триває виставка “ВУФКУ. Lost & Found”, створена за підтримки Українського культурного фонду, що присвячена історії Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ) — державної організації, яка у 1920-ті роки сформувала успішну українську кіноіндустрію. ВУФКУ стало одним із кіногігантів у тогочасній Європі та вже серед сучасників здобуло славу “українського Голлівуду”.

Мультимедійна експозиція у відновлених приміщеннях Довженко-Центру площею 1500 кв.м представила експонати з провідних українських музеїв та небачені скарби з колекції Довженко-Центру. Рідкісні кадри фільмів, кінохронік та анімації, унікальні архівні документи та фото перенесуть глядача в атмосферу буремних 1920-х.

У травні цього року вийшов друком однойменний каталог виставки, який здобув спеціальну відзнаку конкурсу дизайну Книжкового Арсеналу та увійшов в колекцію найкрасивіших книг світу міжнародного фонду “Мистецтво книги”. Медіатека Довженко-Центру також презентує сайт — перший онлайн-ресурс, в якому можна знайти вичерпну інформацію про ВУФКУ - vufku.org.

Детальніше про проєкт: http://bit.ly/2Za16Ra

ГРАФІК РОБОТИ ВИСТАВКИ:

12:00 - 19:00
Вихідні дні – понеділок, вівторок.
Вхідний квиток – 80 грн, пільговий – 50 грн.
Виставковий простір доступний для людей з інвалідністю.
Пільговий квиток - школярі з 11 років, студенти та пенсіонери за наявності дійсного посвідчення.
Вхід вільний для співробітників музеїв, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій за наявності дійсного посвідчення.
________________

Довженко-Центр – найбільший український кіноархів, що зберігає понад 5000 найменувань ігрових, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів. Є єдиним членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) в Україні. Здійснює реставрацію, збереження національних фільмів, особистих архівів кіномитців, музейних фондів, наукові дослідження в галузі кінематографії, дистрибуцію та промоцію українського кіно. Заснував Музей кіно та власне видавництво. На базі Центру також працює перформативна платформа "Сцена 6", музична лабораторія "Кора", хореографічний майданчик "Ruban Production ITP", книгарня "Довженко. книги.кава.кіно" та кафе "ЕТЕР".

www.dovzhenkocentre.org
www.facebook.com/dovzhenko.centre/