Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

З глибоким сумом повідомляємо, що на 91-ому році життя завершився земний шлях відомого українського історика-міжнародника, доктора історичних наук, професора Миколи Миколайовича ВАРВАРЦЕВА

5ea877ff20bad.jpg


З глибоким сумом повідомляємо, що на 91-ому році життя завершився земний шлях відомого українського історика-міжнародника, доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, фундатора української італістики, кавалера ордену "За заслуги перед Італійською Республікою”, фахівця з всесвітньої історії та історіографії країн Західної Європи й Америки і з проблем українсько-італійських взаємин

Миколи Миколайовича ВАРВАРЦЕВА

З 1968 р. впродовж майже пів століття він працював в Інституті історії України НАН України, де пройшов творчий шлях від молодшого наукового співробітника до головного наукового співробітника відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої політики України. Перу вченого належить близько 350 наукових праць, в т. ч. понад 10 монографій. Позитивний міжнародний резонанс викликали книги "Італійці в Україні (ХІХ ст.). Біографічний словник діячів культури" (К., 1994), "Україна й Італія у наукових, освітніх та літературних взаєминах (друга половина ХІХ - початок ХХ ст." (К., 2000), "Джузеппе Мадзіні, мадзінізм і Україна" (К., 2005), "Лев Ілліч Мечников. Записки гарібальдійця. Експедиція Тисячі" (Флоренція, 2008) та інш. Від був ініціатором створення та відповідальним редактором оригінальної шеститомної праці "Україна в міжнародних відносинах. Енциклопедичний словник-довідник", членом редколегії періодичного видання відділу "Міжнародні зв'язки України: наукові пошуки і знахідки", співавтором інших колективних видань Інституту.

Дирекція і колектив Інституту історії України НАН України висловлює щире співчуття рідним й близьким Миколи Миколайовича.

Нехай земля йому буде пухом!