Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Роскомнадзор вчергове нас забороняє

Роскомнадзор вчергове нас забороняє

До російського "Єдиного реєстру доменних імен, покажчиків сторінок сайтів в мережі «Інтернет» і мережевих адрес, що дозволяють ідентифікувати сайти в мережі «Інтернет», що містять інформацію, поширення якої в Російській Федерації заборонено" за рішенням Наріманівського районного суду Астраханської області РФ від 29 квітня 2020 р. внесено партнерський ресурс Інституту історії України НАН України - сайт LIKБЕЗ. Історичний фронт (http://likbez.org.ua/ua/)


Громадський просвітницький проєкт «LIKБЕЗ. Історичний фронт» існує з весни 2014 року і об’єднує соціальний актив українських істориків.

Метою проєкту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни.
Початковою мотивацією для створення проєкту стала інформаційна протидія російській пропаганді, в якій історична риторика займає дуже вагоме місце.

Координатором проєкту є старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Кирило Галушко, серед авторів - науковці Інституту Дмитро Вортман, Тетяна Євсєєва, Геннадій Єфіменко, Ольга Ковалевська, Яна Примаченко, Віталій Скальський, Борис Черкас, Оксана Юркова.

Нагадуємо, що ще у 2011 р. за постановою Мещанського районного суду м. Москви були введені обмеження до окремих сторінок сайту Інституту історії України.

У 2015 р. за постановою Шариповського міського суду Красноярського краю список заборонених в РФ сторінок сайту був збільшений.

5ee0f95fb320a.jpg


5ee0f91998b64.jpg