Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Проект 80 Каменів спотикання для Києва: онлайн-зустріч із учасниками проекту

Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Український центр вивчення історії Голокосту та Київська міська рада

запрошують до участі у проекті вшанування пам'яті до 80-ої річниці трагедії Бабиного Яру

"Один камінь, одне життя - 80 каменів спотикання для Києва"


Загальна інформація

Камені спотикання – це відомий міжнародний художній та комемораційний проект, покликаний вшанувати тих, хто загинули від рук нацистів. Проект розпочався зі встановлення перших каменів у берлінському районі Кройцберг у 1996 році; з того моменту вже було відкрито більше 75 тисяч меморіальних каменів по всьому світу, включаючи й українські міста Рівне та Переяслав-Хмельницький.

Настав час долучитися і Києву. Особливо враховуючи той факт, що Бабин Яр, місце скоєння одного з найбільш сумнозвісних злочинів нацистів, знаходиться у самому серці нашого міста.

Метою нашого проекту є реалізувати цей задум з вашою допомогою.

Учасники проекту мають змогу вшанувати пам'ять однієї або кількох осіб, чия загибель або порятунок пов'язані з Бабиним Яром у Києві. У період з жовтня 2020 року до лютого 2021 року за нашої освітньої та наукової підтримки ви зможете дослідити життєпис цієї особи або осіб, скласти детальну біографію та, врешті, вшанувати пам'ять, встановивши на їхню честь Камінь спотикання.


Хто може брати участь?

Якщо ви представляєте школу або заклад неформальної освіти (наприклад, освітній центр, табір, громадська організація, що працює з підлітками тощо), ви можете висунути на участь одного співробітника закладу та довільну кількість молодих учасників.

Звертаємо вашу увагу, що проект розрахований на учасників з Києва.

Заявки груп учасників з інших населених пунктів розглядатимуться у випадках, описаних у наступному розділі “Чию пам'ять ми вшановуємо?” (див. нижче).

Детальніше: "Один камінь, одне життя - 80 каменів спотикання для Києва"

Програма ознайомчої зустрічі учасників проекту вшанування пам'яті до 80-ої річниці трагедії Бабиного Яру «Один камінь, одне життя - 80 каменів спотикання для Києва»