Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Міжнародна наукова конференція “Національні меншини Радянської України в епоху Голодомору: втрати, травма, пам’ять”

5fd86f4a60a4b.jpg


Міжнародна наукова конференція “Національні меншини Радянської України в епоху Голодомору: втрати, травма, пам’ять”

Досвід національних меншин в епоху Голодомору – один із найважливіших, однак усе ще недостатньо розвинутих у науковій історіографії аспектів вивчення сталінської політики творення голоду. За останні десятиліття відбулися серйозні зрушення у з’ясуванні особливостей соціально-політичного, економічного, культурно-релігійного життя етнічних спільнот України у складі СРСР як поліетнічної імперії. У той же час значно поглибились наші знання і розуміння причин та природи Голодомору в Україні. Історіописання цього трагічного явища впевнено вийшли за межі простого накопичення емпіричних даних. Нині вони охоплюють різнопланові аспекти проблеми: від реконструкцій локальних історичних подій і практик повсякдення, до широких історичних порівнянь і концептуалізації дискурсів тоталітаризму, комунізму, геноциду, імперій/залежних територій, способів пам’ятання минулого. Усе це створює основу для глибшої інтеграції історії національних меншин у сучасні студії Голодомору.

У фокусі Міжнародної конференції перебуватиме комплекс наукових проблем, пов’язаних із осмисленням історичного, демоґрафічного, соціального, політичного, культурного й психологічного контекстів досвіду національних меншин радянської України в епоху Голодомору. Панельні дискусії в ході роботи конференції охоплюватимуть такі теми: національні меншини, етнічні групи у соціальній структурі українського суспільства та політичному просторі СРСР як поліетнічної імперії; сталінська «революція згори» у національних районах і селах: хлібозаготівлі, розкуркулення, депортації, форсована колективізація сільського господарства; ролі національних меншин в епоху Голодомору: сусіди, активісти, злочинці, рятувальники, свідки, жертви; вплив Голодомору на етнодемографічні/етносоціальні процеси в Україні: втрати національних меншин; національні меншини, етнічні групи у культурній пам’яті про Голодомор.

Ідея конференції, автори концепту:

Людмила Гриневич, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, директорка Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), м. Київ, Україна

Богдан Клід, директор наукового напряму Науково-освітнього центру вивчення Голодомор (HREC) у при Канадському інституті українських студій Альбертського університету, м. Едмонтон, Канада

Підключитися до конференції ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/82791917740?pwd=VDVzNUxm...

Ідентифікатор конференцій: 827 9191 7740

Код доступу: 11223366

ПРОГРАМА Міжнародної наукової конференції “Національні меншини Радянської України в епоху Голодомору: втрати, травма, пам’ять”