Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Конкурс проєктів цільової програми наукових досліджень НАН України «Суспільний ідеал і політичні інтереси в Україні»

Інформація про умови проведення конкурсу проєктів цільової програми наукових досліджень НАН України «Суспільний ідеал і політичні інтереси в Україні» в 2021 році


Розпорядженням Президії НАН України від 10.02.2021 № 81 оголошено конкурс проєктів цільової програми наукових досліджень НАН України «Суспільний ідеал і політичні інтереси в Україні» для їх виконання у 2021 році.

Конкурс проводиться відповідно до Положення про порядок конкурсного відбору та звітності за науковими проєктами установ Секції суспільних і гуманітарних наук НАН (далі – Положення), затвердженого постановою Президії НАН України від 30.01.2019 № 28Відповідно до концепції цільової програми , затвердженої розпорядженням Президії НАН України від 27.02.2019 № 130, метою програми є встановлення залежності між невдачами у втіленні суспільних сподівань на прогресивний розвиток країни і так званою політичною доцільністю в діях правлячого істеблішменту, спрямованих на реалізацію його прагматичних інтересів за допомогою владних та управлінських механізмів.

Основні проблемно-тематичні розділи програми:

  1. Теоретичне осмислення і концептуалізація категорій "суспільний ідеал" і "політичний інтерес" (світовий досвід досягнення націями політичної єдності для здійснення стратегії розвитку; досвід успішної соціальної політики на ґрунті прагматичних економічних рішень; встановлення максимально прийнятної соціальної ціни реформ; ціна політичної правди і політичної демагогії).
  2. Суспільні прагнення і соціальна та політична дійсність (ретроспектива ієрархії соціальних та політичних пріоритетів населення, соціальні та економічні підсумки владних команд у незалежній Україні).

3. Суб'єктивність політичного інтересу в Україні (найвпливовіші політико-економічні групи, партії, політичні лідери, носії влади; співвідношення декларованих і прихованих програм, цілей, мотивів).

4. Політичний менеджмент в Україні (механізми підміни суспільних інтересів інтересами політичних акторів; використання інерції патерналістської психології суспільства; популізм політичної риторики; підпорядкування суспільних інтересів задачам здобуття та утримання влади; самоочищення політикуму та влади і суспільна довіра).

5. Перспективи підпорядкування політичного процесу суспільним інтересам (зміцнення громадянського аспекту української національної ідентичності; активізація політичної та громадянської участі населення; зміцнення народовладдя; переформатування ієрархії суспільних інтересів і потреб в умовах зовнішньої агресії, загальнонаціональний діалог щодо стратегії розвитку України).

Прийом та реєстрація конкурсних заявок здійснюється Науковою радою цільової програми.


Заявник подає (із супровідним листом за підписом керівника установи) такий пакет документів у двох примірниках та електронній формі українською мовою:

1. Запит на фінансування проєкту за формою згідно з додатком 5 до Порядку формування тематики та контролю за виконанням наукових досліджень в Національній академії наук України, затвердженого постановою Президії НАН України від 19.12.2018 № 339.

Формування та друк запиту має здійснюватися засобами Розподіленої інформаційної технології підтримки науково-організаційної діяльності (РІТ НОД) НАН України.

2. Витяг з протоколу засідання вченої ради установи НАН України зі схваленням проєкту.

3. Листи (лист) від вищих органів державної влади України, міністерств, відомств, державних установ і організацій з підтвердженням зацікавленості у виконанні відповідного проєкту.

Документи на участь у конкурсі приймаються до 15 березня 2021 р. (включно) за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 54, Відділення історії, філософії та права НАН України, кім. 446 (тел. для довідок: (044) 239-65-82, 235-77-76).

Учасник конкурсу має право відкликати поданий запит у межах вищезазначеного терміну.

Після завершення терміну подання запитів Наукова рада цільової програми здійснює попередній розгляд запитів і доданих до них документів та визначає перелік проєктів, допущених та недопущених до участі у конкурсі.

До участі у конкурсі не допускаються проєкти, документи по яких подані на конкурс після завершення терміну їх подання, оформлені не за встановленими вимогами, не відповідають умовам конкурсу, містять недостовірні відомості.

До участі в конкурсному відборі не допускаються також проєкти установ, які:

– перебувають на стадії ліквідації, реорганізації;

– мають прострочену більш як шість місяців заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– дублюють роботи з поточної бюджетної тематики, а також підтримані за іншими конкурсами.


У місячний строк після завершення терміну подання документів Наукова рада цільової програми забезпечує проведення наукової експертизи запитів, допущених до участі в конкурсі, здійснює підготовку пропозицій щодо конкурсного відбору проєктів та їх погодження із Секцією суспільних і гуманітарних наук НАН України.

Розгляд запитів здійснюється з урахуванням таких основних критеріїв:

  • відповідність мети і завдань проєкту концепції цільової програми;
  • актуальність проєкту для вирішення проблем економіки, суспільства, національної безпеки;
  • обґрунтованість новизни проєкту, його переваг порівняно з існуючими аналогами;
  • повнота опису наукової продукції, яка буде створена, очікуваних результатів виконання проєкту;
  • перспективи впровадження (використання) результатів виконання проєкту.

Перелік відібраних за конкурсом проєктів подається на затвердження Президії НАН України в межах коштів, передбачених постановою Президії НАН України від 23.12.2020 № 296 «Про бюджетне фінансування НАН України в 2021 році» за КПКВК 6541030 (1578,0 тис. грн).


Інформація про результати проведення конкурсу буде оприлюднена на веб-сайті НАН України впродовж 10 днів після затвердження Президією НАН України переліку відібраних за конкурсом проєктів.


Наукова рада цільової програми


Посилання на джерело: http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=7495