Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

XХХ Міжнародна науково-практична конференція "НОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАМ’ЯТОК КОЗАЦЬКОЇ ДОБИ В УКРАЇНІ". ПРИСВЯЧЕНА 30-РІЧЧЮ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського

Управління культури і туризму Ніжинської міської ради

Конотопський міський краєзнавчий музей ім. О.М. Лазаревського

Відділ культури і туризму Конотопської міської ради

Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню
пам’яток історії, культури і заповідних територій

Інститут мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України

Історико-культурна асоціація «Україна – Туреччина»


XХХ Міжнародна науково-практична конференція

НОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАМ’ЯТОК КОЗАЦЬКОЇ ДОБИ В УКРАЇНІ

ПРИСВЯЧЕНА 30-РІЧЧЮ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

15–17 вересня 2021 р.

м. Ніжин Чернігівської обл. – м. Конотоп Сумської обл.


Конференція присвячується підсумкам досліджень пам’яток козацької доби в Україні за останні роки, плануванню робіт на 2021–2022 роки. Будуть працювати секції:

– пам’яток археології та музейних пам’яток;

– історії та краєзнавства козацької доби;

– писемних джерел та історіографії;

– тюркологічних досліджень.

Орієнтовний порядок роботи конференції:

15 вересня (середа) 2021 року: офіційне відкриття та пленарне засідання конференції, тематична екскурсія «Ніжин козацький» історичним середмістям Ніжина.

16 вересня (четвер) 2021 року: засідання секцій конференції, заключне пленарне засідання та підведення підсумків конференції.

17 вересня (п’ятниця) 2021 року: оглядова екскурсія Конотопським міським краєзнавчим музеєм ім. О.М. Лазаревського та поїздка до місця Конотопської битви 1659 р.

Для складання програми роботи конференції, бронювання проживання та видання матеріалів конференції просимо надіслати заповнену заявку для участі в роботі конференції з темою Вашого виступу та матеріали для друку не пізніше 31 травня 2021 р.

Матеріали конференції увійдуть до чергового випуску збірника наукових праць «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні» (офіційне періодичне наукове видання, зареєстроване Мін’юстом України), який планується видати до початку роботи конференції. Для публікації матеріалів доповіді необхідно надіслати їх електронну версію виключно на цю електронну адресу: ukrtopik@gmail.com із поміткою в темі повідомлення «для 30 козацької конференції».


Вимоги до оформлення матеріалів:

  • Текст виконаний у текстовому редакторі Word з розширенням *.doc; шрифт Times New Roman Cyr, кегль 10, інтервал 1, поля 2,0 см з усіх боків, абзацний відступ – 0,5 см обсягом до 5–6 сторінок формату А4. На першій сторінці у правому верхньому кутку – ім’я, прізвище автора (шрифт жирний: Оксана Черних), у дужках (назва міста: Київ), посада, вчена ступінь: доцент кафедри історії України [назва установи], кандидат історичних наук. Назву статті друкувати по центру звичайними літерами (шрифт жирний: Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні).
  • Літературу і джерела слід наводити у квадратних дужках з їхньою наскрізною нумерацією після тексту статті (напр.: [3, 25], де перша цифра – номер джерела у списку; друга – сторінка. Література оформлюється відповідно до вимог ДАК МОН України.
  • Таблиці та малюнки (ілюстрації, графіки, схеми тощо – не більше 5 од.) окремим файлом кожна, на тому ж або окремому носії; розширення не менше 200 dpi, їхні розміри не повинні перевищувати ½ сторінки та представлені окремо у форматі *.jpg або *.tiff. Схеми та малюнки у вигляді малюнків MS Word не допускаються. Кожна ілюстрація має бути обов’язково підписана та позначена в тексті (список ілюстрацій – окремим файлом!)
  • Нумерацію сторінок не ставити !

УВАГА! МАТЕРІАЛИ, ВИКОНАНІ НЕ ЗА ВКАЗАНИМИ ВИМОГАМИ,
ДРУКУВАТИСЯ НЕ БУДУТЬ!!!


Можлива заочна участь у роботі конференції – лише друк матеріалів, а також участь без публікації матеріалів – за заявленою темою доповіді чи повідомлення.

Кожна публікація (виконана осібно чи у співавторстві) забезпечується наданням 1 (одного) авторського примірника збірника, надрукованого на паперовому носію та – за бажанням – електронної версії збірки у форматі *.pdf. Про потребу отримати додаткові примірники збірника необхідно повідомити оргкомітет до закінчення терміну оплати друку матеріалів й оплатити їх додатково (вартість – 300 грн. за примірник).


Прогнозовані фінансові витрати:

  • для учасників, які братимуть безпосередню участь у роботі конференції:
  • для учасників, які братимуть участь у роботі конференції заочно:

–розміщення матеріалів у збірнику безкоштовне;

організаційний внесок за участь у роботі конференції (покриття частини поточних організаційних витрат) – 120 грн. (сплачується під час реєстрації);

проїзд, проживання та частково харчування учасників конференції за рахунок сторони, що відряджає, або за власний рахунок.

–розміщення матеріалів у збірнику (покриття частини витрат на упорядкування й редагування матеріалів, макетування, верста та друк збірника)300 грн. (оплачується у вигляді передоплати шляхом перерахування коштів на банківську картку, реквізити котрої будуть указані в персональному запрошенні до участі в роботі конференції);

надсилання авторського примірника (примірників) збірника, надрукованого на паперовому носію «Новою поштою» за рахунок отримувача.


ОСТАННІЙ ТЕРМІН ОПЛАТИ ДРУКУ МАТЕРІАЛІВ
30 червня 2021 р.


Телефони для довідок:+380-96-632-04-82 (Гоменюк Валентина Миколаївна)


+380-68-902-93-74 [viber] (Зозуля Сергій Юрійович)

E-mail: ukrtopik@gmail.com

О Р Г К О М І Т Е Т



*****

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ МАТЕРІАЛІВ ДО ДРУКУ

Олександр Моця (Київ)
завідувач відділу

давньоруської та середньовічної археології
Інституту археології НАН України,
доктор історичних наук,

член-кореспондент НАН України

Деякі нагальні проблеми археологічних досліджень пам’яток післямонгольських та козацьких часів

Проблеми дослідження пам’яток другої половини ХІІІ – початку ХVІІІ ст. – часів функціонування на сучасних українських теренах державних структур Золотої Орди, Великого князівства Литовського, Речі Посполитої та Української Козацької держави протягом усього періоду існування Радянського Союзу залишаються актуальними і нині, тобто й через кілька десятиліть після його розвалу та появи на історичній арені незалежних, суверенних держав.

Відомості про ці пам’ятки розпорошені в багатьох працях, присвячених описові археологічних пам’ятників різних епох» [5, 26]. І дещо далі він продовжував: «Із створенням археологічної карти пізньосередньовічних пам’яток на території УРСР буде створена база, конче необхідна для археологічних досліджень великих масштабів. Ця карта потрібна не тільки археологам. Вона дасть можливість історикам конкретно пізнавати і розуміти процеси та закономірності історичного розвитку України [3, с. 33].

Джерела та література

1. Брайчевський М.Ю. Перспективи дослідження українських старожитностей ХІV–ХVІІІ ст. // Середні віки на Україні. Вип. 1. К., 1971. С. 20–31.

2. Клейн І.С. Археологические исследования. Методика кабинетной работы археолога. Кн. 1. Донецк: Донецкий национальный университет, 2012. 622 с.

3. Юра Р.О. Завдання визначення пізньосередньовічних пам’яток України // Середні віки на Україні. Вип. 1. К., 1983. С. 31–40.


ЗАЯВКА НА УЧАСТЬ У РОБОТІ

XХХ Міжнародної науково-практичної конференції

«НОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАМ’ЯТОК КОЗАЦЬКОЇ ДОБИ В УКРАЇНІ»

(15–17 вересня 2021 р., м. Ніжин – м. Конотоп)

Прізвище, ім’я, по батькові
(без скорочень)

Місце роботи (без абревіатури)

Посада

Учена ступінь

Поштова адреса (з індексом) або
місто та номер відділення «Нової пошти»

Номер телефону з кодом
(мобільний – обов’язково, інші – за бажанням)

Електронна адреса
(обов’язково)

Форма участі
(очна з друком матеріалів, очна без друку матеріалів, заочна (лише друк матеріалів))

Тема доповіді чи повідомлення

Необхідність використання
аудіовізуальних засобів
(так, ні)

Необхідність бронювання місця
для проживання
(так, ні)

Необхідність надсилання запрошення
для участі в конференції
(так, ні)

Чи влаштує надіслати запрошення
електронною поштою?
(так, ні)

Дата заповнення

Заповнюючи дану заявку, Ви автоматично даєте згоду
на використання оргкомітетом Вашої персональної інформації (перші сім позицій заявки)
виключно для потреб проведення конференції.