Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

​Сучасне міждисциплінарне дослідження з економічної історії України

Сучасне міждисциплінарне дослідження з економічної історії України

У 2019 р. Інститут історії України НАН України випустив у світ книгу Савчук І. Г. Розвиток господарської діяльності на території сучасної України у просторі і часі / За ред. В. Смолія. НАН України. Інститут історії України, Інститут географії. ‒ К.: Інститут історії України, 2019. ‒ 210 с. (Савчук І. Г.РОЗВИТОК ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ТЕРИТОРІЇ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ У ПРОСТОРІ І ЧАСІ (2019)), а в останньому числі "Українського історичного журналу" за минулий рік опубліковано рецензію на цю наукову працю д.геогр.н., проф. В.Яворської (http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EJRN&P21DBN=EJRN&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21COLORTERMS=0&S21P03=IDP=&S21STR=UIJ_2020_6_15), написану з сучасних позицій західних наукових шкіл з вивчення економіки у минулому. Автор послідовно розкриває розвиток господарської діяльності на території сучасної України під впливом світових економічних процесів та вперше у вітчизняній науці запроваджує геоісторичний і геоекономічний підходи до її вивчення.

Усі бажаючі можуть ознайомитись з електронним варіантом монографії на сайті; паперовий примірник можна отримати в Інституті історії України НАН України.