Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Історико-культурний проєкт «Вартові часу: онлайн-мандрівки замками Західного Поділля», у якому брали участь науковці Інституту історії України НАНУ

Травень–червень 2021 р.

Успішно завершено історико-культурний проєкт «Вартові часу: онлайн-мандрівки замками Західного Поділля», у якому брали участь науковці Інституту історії України НАНУ (Дмитро Ващук (керівник проєкту), Борис Черкас, Світлана Блащук). Головною метою проєкту було залучення науковців до сучасного освітнього процесу. У результаті кропіткої роботи створено чотири відеоуроки по замках Західного Поділля (Жванець, Кудринці, Чорнокозинці, Скала-Подільська, Червоногород, Теребовля та Чортків). Партнерами проєкту стали колеги з Інституту історії Литви (Саулюс Сарцявічюс та Оксана Вальонене), співробітники Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника (Ігор Старенький та Петро Болтанюк) та Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Проєкт реалізовано за фінансової підтримки House of Europe.

Продивитися відеоуроки: https://www.youtube.com/channel/UC0FgE8t4rtJG9Q71clb5JbA