Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

ЗАЯВА КОМІТЕТУ СЛОВАЦЬКОГО ІСТОРИЧНОГО ТОВАРИСТВА ПРИ СЛОВАЦЬКІЙ АКАДЕМІЇ НАУК ПРО ВІЙСЬКОВУ АГРЕСІЮ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Публічна Заява Комітету Словацького історичного товариства від 25 лютого 2022 р.


ЗАЯВА КОМІТЕТУ СЛОВАЦЬКОГО ІСТОРИЧНОГО ТОВАРИСТВА ПРИ СЛОВАЦЬКІЙ АКАДЕМІЇ НАУК ПРО ВІЙСЬКОВУ АГРЕСІЮ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Російський напад на Україну є актом агресії проти суверенної держави, який Європа востаннє переживала у такому вигляді в 1939 році. А агресором цього разу є однозначно Російська федерація. Ми засуджуємо цю агресію і особливо стурбовані тим, що агресор виправдовує цей акт насильства історичними аргументами. Промова президента Путіна, яка виправдовує агресію, сповнена історичної брехні. Для російського суспільства знову настають часи, коли політики визначають, як інтерпретувати історію.

Військова агресія проти України не може залишити нас байдужими. Це наступ на мир в Європі, на принципи демократії та на принципи мирного співіснування націй. Історія неодноразово вчила нас, що агресора не можна зупинити поступками і спробами дипломатичних переговорів, які агресор зневажає. Водночас ми висловлюємо нашу солідарність з українським народом та підтримку наших українських колег.