Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Засідання Вченої ради Інституту історії України НАН України 26 травня 2022 р.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Вченої ради

Інституту історії України Національної академії наук України


26 травня 2022 р.

12.00 (on line)


1. Наукова доповідь к. і. н. ГАЛУШКА Кирила Юрійовича «МУЛЬТИФРОНТИРНИЙ ПІДХІД ДО ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ІСТОРИЧНОГО ПРОЦЕСУ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ: СПРОБА КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЇ»


2. Затвердження тем НДР на 2023-2025 рр.

Доповідають: Л.Д.Якубова

С.В.Віднянський


3. Рекомендація до друку праці к.і.н. В. В. ГОЛОВКА «УКРАЇНА ТА КИТАЙ: ЕВОЛЮЦІЯ ВІДНОСИН В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2021-2022)».

Доповідають: Г.В.Боряк

Л.Д.Якубова

В.В.Томозов


4. Рекомендація до друку монографії к.і.н., завідувачки відділу архівознавства Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства ЗАЛЄТОК Наталії Валеріївни «ПОЛІТИКА УРЯДІВ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ТА СРСР ЩОДО ЗАЛУЧЕННЯ ЖІНОК ДО СЛУЖБИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ У РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ: ІСТОРИКО-ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ».

Доповідають: Г.В.Боряк

В.М.Даниленко

О.Є.Лисенко


5. Рекомендація до друку науково-довідкового видання «ХРОНІКА УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ 1917-1921 РР. ЧАСТИНА ДРУГА: 1917-1918 РР.»

Доповідають: В.Ф.Верстюк

Г.В.Боряк

О.С.Рубльов


6. Про підготовку видання «РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА 2014–2022: Історичні передумови, причини, контексти. Злободенні питання – Відповіді істориків».

Доповідають: Г.В.Боряк

О.Є.Лисенко

О.В.Ясь


7. Затвердження «Положення про науково-дослідний відділ», «Положення про організацію освітнього процесу здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії», «Положення про порядок і процедури вирішення конфліктних ситуацій», «Положення про освітньо-наукову програму з підготовки докторів філософії», «Положення про дотримання академічної доброчесності науковими працівниками та здобувачами вищої освіти», «Положення про дистанційне навчання», «Положення про інклюзивне навчання», «Положення про анкетування учасників освітнього процесу», «Положення про порядок оцінювання результатів навчання аспірантів», «Положення про робочу програму навчальної дисципліни», «Положення про приймальну комісію», «Положення про апеляційну комісію», «Положення про Раду молодих учених».

Доповідає В.В.Томозов


Теми НДР що пропонуються до затвердження на засіданні Ученої ради


1. УКРАЇНА В ІСТОРІЇ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН: ГЕОПОЛІТИЧНІ РЕАЛІЇ ХІХ - ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ ХХІ СТ. Термін виконання І кв. 2023 р. – ШV кв. 2025 р. Науковий керівник чл.-кор.НАНУ С.В.Віднянський.

2. ""СОВІТСЬКА-РАДЯНСЬКА-СОВЄЦЬКА" ЛЮДИНА: КОНСТРУКТ ТА ФЕНОМЕНОЛОГІЯ ПОЛІТИКИ, КУЛЬТУРИ ТА МАСОВОЇ СВІДОМОСТІ (1917-1923)". Термін виконання І кв. 2023 р. – ІV кв. 2025 р. Науковий керівник чл.-кор.НАНУ Л.Д.Якубова.