Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Засідання Вченої ради Інституту історії України НАН України 30 червня 2022 р.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Ученої ради

Інституту історії України НАН України


30 червня 2022 р.

on line


1. Звіт Інституту історії України НАН України про науково-дослідну роботу у І півріччі 2022 р.

Доповідають: Смолій В.А.

Боряк Г.В.

Реєнт О.П.

Рубльов О.С.


2. Про оголошення конкурсу на здобуття нагород НАН України за 2022 р.

Доповідає Рубльов О.С.


3. Затвердження тем НДР на 2023-2025 рр.

Доповідають: Реєнт О.П.

Лисенко О.Є.


4. Рекомендація до друку збірника документів «НАСИЛЬСТВО НАД ЦИВІЛЬНИМ НАСЕЛЕННЯМ. ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ. ДОКУМЕНТИ ОРГАНІВ ДЕРЖБЕЗПЕКИ. 1941-1944».

Доповідають: Боряк Г.В.

Лисенко О.Є.

Рубльов О.С.


5. Рекомендація до друку збірника документів «НАСИЛЬСТВО НАД ЦИВІЛЬНИМ НАСЕЛЕННЯМ. ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ. ДОКУМЕНТИ ОРГАНІВ ДЕРЖБЕЗПЕКИ. 1941-1944».

Доповідають: Боряк Г.В.

Лисенко О.Є.

Рубльов О.С.


6. Рекомендація до друку монографії д.і.н. ВИРСЬКОГО Дмитра Станіславовича «ПОЧАТОК СУЧАСНОСТІ: ДРУГА ХВИЛЯ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ, КІНЕЦЬ СТАРОГО ПОРЯДКУ ТА УКРАЇНА (ХV – СЕРЕДИНА ХІХ СТ.)». Вид.2-е, доп.

Доповідають: Боряк Г.В.

Горобець В.М.

Удод О.А.


7. Рекомендація до друку видання «ЕМОЦІЇ СТАЮТЬ ЦИФРАМИ…» FACEBOOK-РЕФЛЕКСІЇ «СОТОГО ДНЯ» СПРОТИВУ УКРАЇНЦІВ НОВОМУ ВТОРГНЕННЮ РФ. ПУБЛІКАЦІЯ ІСТОРИЧНИХ ДЖЕРЕЛ». Упорядник – к.і.н. Віталій Скальський.

Доповідають: Верстюк В.Ф.

Боряк Г.В.

Удод О.А.


8. Рекомендація до друку тез і програмки доповідей круглого столу «ВІД АРИСТОКРАТІЇ ДО ЕЛІТИ: ДОМОДЕРНІ ТА МОДЕРНІ ІДЕНТИЧНОСТІ, ІЄРАРХІЇ ТА СЕРЕДОВИЩЕ ПРАВЛЯЧОЇ ВЕРСТВИ».

Доповідають: Смолій В.А.

Боряк Г.В.

Гуржій О.І.


Теми НДР, що пропонуються до затвердження на засіданні Ученої ради

1. «УКРАЇНСЬКЕ НАЦІОТВОРЕННЯ: ВІД ДОМОДЕРНИХ ІДЕНТИЧНОСТЕЙ ДО НАЦІОНАЛЬНИХ І ПОЛІТИЧНИХ РУХІВ». Термін виконання І кв. 2023 р. – ІV кв. 2025 р. Науковий керівник чл.-кор. НАНУ О.П.Реєнт.

2. «ВОЄННО-ІСТОРИЧНА ПРОБЛЕМАТИКА СЕРЕДИНИ ХХ - ПОЧАТКУ ХХІ СТ. В ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИХ РЕСУРСАХ: ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КОНТЕНТУ». Термін виконання І кв. 2023 р. – ІV кв. 2025 р. Науковий керівник д.і.н., проф. О.Є.Лисенко.