Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Відкриття виставкового проєкту “ВІЙНА ЗА ІДЕНТИЧНІСТЬ. СИЛА ОПІРНОСТІ КУЛЬТУРИ”

637b38731ae52.jpg

Відкриття виставкового проєкту

“ВІЙНА ЗА ІДЕНТИЧНІСТЬ. СИЛА ОПІРНОСТІ КУЛЬТУРИ”

ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ ПРО МАЙДАН, ВІЙНУ ТА ЗАХИСТ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

ТА БРИФІНГ З НАГОДИ ДНЯ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ


21 листопада о 12:00 в Київській міський галереї мистецтв "ЛАВРА" відкривається виставковий проєкт “Війна за ідентичність. Сила опірності культури”.


З перших днів повномасштабної війни Україна несе втрати в культурній спадщині. Очевидно, що проголошена росією деукраїнізація як ціль війни передбачає нищення всього, що є національною основою українців.

Національний музей Революції Гідності як один з ініціаторів допомогової ініціативи Штаб порятунку спадщини з початку протистоянь залучений до діяльності з підтримки культури в умовах війни. Основну частину виставки становлять матеріали, зібрані під час цієї діяльності, – це свідчення руйнувань, але також і спротиву українців, промовисті речі, які розкажуть про міжнародну підтримку. Чимало матеріалів зібрано під час експедицій. У 2014-му це були експедиції на Майдан, а тепер – на території, які потерпіли від рашистів.

Виставка “Війна за ідентичність. Сила опірності культури” – про наш мовою фізики коефіцієнт жорсткості, нашу культурну прошивку, ідентичність.

Першим переможним боєм цієї війни стала Революція Гідності. Те, що тоді дало снагу вистояти, тримає надійні тили і сьогодні – культура у її широкому сенсі.

Особливо впізнаваним експонатом виставки є кухонна шафка із півником, що вціліли після авіаудару по будинку у Бородянці. Відвідувачі зможуть зблизька роздивитися один із найвідоміших артефактів сучасної війни, всесвітньо впізнаваний символ української стійкості.


Відкриттю виставки передуватиме брифінг з нагоди Дня Гідності та Свободи, запрошені учасники:

  • Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики;
  • Максим Ярмистий, в. о. голови Українського інституту національної пам’яті;
  • Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, співкоординатор Штабу порятунку спадщини;
  • Тетяна Міронова, директор Київської міської галереї мистецтв "Лавра".

О 13:00 та 18:00 відбудуться кураторські екскурсії виставкою.


ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ:

Офіційне відкриття: 21 листопада о 12:00.

Організатори: Національний музей Революції Гідності, Київська міська галерея мистецтв "ЛАВРА", Штаб порятунку спадщини

Партнери: Міністерство культури та інформаційної політики, Український інститут національної пам’яті, Департамент культури Київської міської державної адміністрації, Національний музей історії України у Другій світовій війні та Cultural Emergency Response (CER).

Дати проведення: 21 листопада – 22 грудня 2022 року.

Місце проведення:Київська міська галерея мистецтв "ЛАВРА", вул. Лаврська, 7-Б, Київ. Вхід з боку Лаврського провулку через білі ворота.

Режим роботи Галереї: Вт. – Сб. 11:00 – 18:00, Нд. 12:00 - 17:00. Пн. - вихідний.

У день відкриття ВХІД ВІЛЬНИЙ. З 22 листопада по 22 грудня вхід за квитками, які ви можете придбати через білетну агенцію “КАРАБАС” або при вході в експозицію через QR-код.

Дорослий квиток — 100 грн.

Пільговий квиток (для дітей, студентів та пенсіонерів за наявності підтверджуючих документів) — 50 грн.

На безкоштовний вхід мають право: діти дошкільного віку; вихованці дитячих будинків та інтернатів; інваліди І та ІІ групи, інваліди дитинства; учасники та ветерани Другої світової війни, учасники бойових дій; учасники АТО, операції об’єднаних сил (ООС); музейні працівники, члени ICOMOS та ICOM та ін.; учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (I категорія); супроводжуючі особи для організованої групи (більше 10 осіб) школярів або студентів.


АКРЕДИТАЦІЯ ЗМІ ТА ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ по виставці – за телефоном +38 097 602 34 22 або електронною адресою pressmaidanmuseum@gmail.com