Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Меморандум про співпрацю між Державною спеціальною службою транспорту Міністерства оборони України та Інститутом історії України Національної академії наук Україн

6 червня 2023 р. у стінах Інституту історії України НАН України відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Державною спеціальною службою транспорту Міністерства оборони України та Інститутом історії України Національної академії наук України. Учасники зібрання обговорили методологічні підходи до опрацювань проблематики воєнної історії, зокрема у контексті викликів, пов’язаних із сучасною російсько-українською війною.

Під час зустрічі Голова Адміністрації генерал-майор Богдан Бондар та директор Інституту історії України, академік НАН України Валерій Смолій обговорили основні форми співпраці, а також актуальність написання історії Державної спеціальної служби транспорту в розрізі викликів сьогодення та війни Російської Федерації проти України.

Після підписання документа, у якому зафіксовані наміри сторін співдіяти у різних форматах фундаментальних досліджень та популяризації наукового знання директор Інституту історії академік НАНУ Валерій Смолій презентував та передав військовим фахівцям кілька видань, підготовлених під егідою Інституту. Зокрема останні з них – дві перші книги проєкту «ПЕРЕЛОМ: Війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками» та кілька випусків збірника «Сторінки воєнної історії України». Найближчим часом будуть анонсовані спільні наукові та культурно-просвітницькі заходи двох установ.6 червня 2023 р. у стінах Інституту історії України НАНУ відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Державною спеціальною службою транспорту Міністерства оборони України та Інститутом історії України Національної академії наук України. Учасники зібрання обговорили методологічні підходи до опрацювань проблематики воєнної історії, зокрема у контексті викликів, пов’язаних із сучасною російсько-українською війною.

Під час зустрічі Голова Адміністрації генерал-майор Богдан Бондар та директор Інституту історії України, академік НАН України Валерій Смолій обговорили основні форми співпраці, а також актуальність написання історії Державної спеціальної служби транспорту в розрізі викликів сьогодення та війни Російської Федерації проти України.

Після підписання документа, у якому зафіксовані наміри сторін співдіяти у різних форматах фундаментальних досліджень та популяризації наукового знання директор Інституту історії академік НАНУ Валерій Смолій презентував та передав військовим фахівцям кілька видань, підготовлених під егідою Інституту. Зокрема останні з них – дві перші книги проєкту «ПЕРЕЛОМ: Війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками» та кілька випусків збірника «Сторінки воєнної історії України». Найближчим часом будуть анонсовані спільні наукові та культурно-просвітницькі заходи двох установ.

64861731db6c3.jpg

6486173dbf938.jpg