Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

До «Програми спільної діяльності Національної академії наук України та Національної академії мистецтв України: мистецький простір і культурна динаміка України у вимірах людського»

19 грудня 2023 року Інституті історії України відбулося засідання експертної групи, сформованої співробітниками Інституту культурології НАМ України та Інституту історії НАН України на виконання «Програми спільної діяльності Національної академії наук України та Національної академії мистецтв України: мистецький простір і культурна динаміка України у вимірах людського», затвердженої Президіями НАН України і НАМ України у 2023 році.

До складу експертної групи увійшли науковці двох інститутів, праці яких охоплюють широкі хронологічні й тематичні рамки, й дотичні проблем історико-культурної спадщини в Україні. Від Інституту історії України до експертної групи увійшли науковці: Руслана Маньковська – керівниця Центру досліджень історико-культурної спадщини України, докторка історичних наук, професорка; Валерій Томазов – керівник сектору генеалогічних та геральдичних досліджень, доктор історичних наук; Ольга Ковалевська – провідна наукова співробітниця, докторка історичних наук, професорка; Олена Стяжкіна – провідна наукова співробітниця, докторка історичних наук, професорка; Наталя Старченко – старша наукова співробітниця, докторка історичних наук, професорка; Олександр Маєвський – старший науковий співробітник, кандидат історичних наук.

До експертної групи від Інституту культурології увійшли: Олена Берегова – заступниця директора з наукової роботи, докторка мистецтвознавства, професорка; Інна Кузнєцова – вчена секретар Інституту, докторка філософії (PhD, філософія), доцентка, с. н. с.; Марина Міщенко – завідувачка відділу культурної спадщини і пам’яткоохоронної справи, кандидатка юридичних наук; Олександра Олійник – завідувачка відділу теорії та історії культури, кандидатка культурології; Надія Гончаренко – с. н. с. відділу культурної спадщини і пам’яткоохоронної справи.

Учасники зустрічі констатували необхідність аналізувати чинне пам’яткоохоронне законодавство з погляду збереження чи усунення елементів культурної спадщини, пов’язаної із російською колоніальною пропагандою. На зустрічі також вирішили розробити для обговорення на Всеукраїнському науково-практичному семінарі історичні, культурологічні й мистецтвознавчі критерії, що обґрунтовуватимуть збереження (переозначення чи перепрофілювання) елементів спадщини у культурному просторі, або їх демонтаж, з огляду на деколонізацію свідомості.

Члени робочої групи запланували провести наступну зустріч у лютому 2024 року та розпочати підготовку до Всеукраїнського науково-практичного семінару «Деколонізація історичного наративу та уявлень про культурну спадщину». Співробітники Інституту культурології подарували своїм колегам з Інституту історії України видання «Культура пам’яті сучасного українського суспільства: трансформація, декомунізація, європеїзація» (2020), присвячене обговорюваній проблематиці.

Голова експертної групи – Олена Берегова

Секретар експертної групи – Надія Гончаренко


658d68e4da4ed.jpg