Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

VIІI Всеукраїнський науковий форум «Чорноволівські читання»


Шановні колеги!


Запрошуємо Вас взяти участь у Восьмих Чорноволівських читаннях, які відбудуться 20 квітня 2024 р. в Києві.


Широкомасштабне російське вторгнення завадило провести заплановані Читання 27 березня 2022 р. В цьому році відновлюємо проведення щорічних Читань.

Читання започатковані в честь визначного українського мислителя, громадсько-політичного й державного діяча Вячеслава Чорновола. Його ідеї часто цитуються, нерідко й високими державними урядовцями та політиками. Висловлене ним стосовно різних сфер суспільного життя та державотворення не втратило своєї актуальності і до нині та потребує практичного впровадження.

Чорноволівські читання є своєрідною платформою, де обговорюються різноманітні теми історичного минулого та сьогодення. Експертами виступають відомі науковці, політики, дипломати, журналісти, представники громадськості.

Читання сприяють налагодженню зв'язків між дослідниками, формуванню певної наукової спільноти, що займається вивченням постаті В. Чорновола, визвольної боротьби 1960 – початку 1990-х років, розвитку української націонал-демократії та утвердженні і захисту Української державності.

Чорноволівські читання набувають ролі своєрідного комунікативного майданчика між експертним середовищем та суспільством. На Читаннях відбувається обмін думками щодо існуючих викликів, які постають перед українським суспільством. Здійснюється генерування ідей, виробляється бачення формування перспектив розвитку українського національного державотворення та становлення громадянського суспільства.

Витворений в результаті роботи науково-практичних форумів інтелектуальний продукт має суттєве значення для розвитку світоглядних орієнтирів і цінностей та національної консолідації української спільноти.

В цьому році головною темою Читань є питання національної єдності та непроговорена попередня запланована тема щодо самвидавної та позацензурної преси.


Усі доповіді буде видано в збірнику матеріалів VIII ЧЧ до початку роботи Читань.


Взяти участь в роботі VIII ЧЧ можна очно та он-лайн.


З повагою,

Голова Оргкомітету,

професор, доктор історичних наук

Василь Деревінський


ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ