Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Засідання Вченої ради Інституту історії України НАН України 29 лютого 2024 р.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Ученої ради

Інституту історії України НАН України


29 лютого 2024 р.

12.00


1. Наукова доповідь доктора історичних наук, професора Олександра Лисенка «ОСНОВНІ НАПРЯМИ СПІВПРАЦІ ІНСТИТУТУ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ НАН УКРАЇНИ З УСТАНОВАМИ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: ПРОМІЖНІ ПІДСУМКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ».


2. Російсько-українська війна (2022-2024): короткій бібліографічний огляд.

Доповідає Г.В.Боряк


3. Про Постанову Президії НАН України № 22 від 24 січня 2024 р. «Про неприпустимість участі у підготовці видавничої продукції з ученими, афілійованими з установами Російської Федерації та Республіки Білорусь».

Доповідає О.С.Рубльов


4. Про лист Міністерства освіти і науки України від 05.02.2024 № 1/2000-24 щодо необхідності припинення будь-яких форм наукової (науково-технічної) співпраці з російською федерацією (далі – рф) та республікою білорусь (далі – рб).

Доповідає О.С.Рубльов


5. Про Розпорядження Президії НАН України № 93 від 07 лютого 2024 р. «Про проведення прогнозно-аналітичного дослідження».

Доповідає О.С.Рубльов


6. Рекомендація до друку рукопису монографії доктора історичних наук П.М.САСА «САГАЙДАЧНИЙ: ГРОЗА ЦАРІВ І СУЛТАНІВ».

Доповідають В.А.Смолій

О.І.Гуржій

В.М.Горобець


7. Висунення кандидатур для участі у конкурсі на «Премію Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України — міста-героя Києва» у 2024 р.

Доповідає Д.О.Ніколайчук