Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Презентація книги “Вторгнення. 2022. Широкомасштабна агресія Росії проти України”

65fc41bab7ace.jpg


Володимир Головко: Написати про війну у 2023 році буде важче


Пресцентр УКМЦ 20.03.2024, 16:35


В Українському кризовому медіа-центрі відбулась презентація книги “Вторгнення. 2022. Широкомасштабна агресія Росії проти України”. Цю монографію представив автор – кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України, керівник “Центру політичного аналізу” Володимир Головко.

Ідея книги виникла після того, як керівництво Інституту історії України поставило завдання підготувати наративний текст для додаткового тому Енциклопедії України щодо повномасштабного вторгнення.

«В процесі опрацювання вийшли на ідею, що з початку повинна бути книжка, і на її основі подальша енциклопедична робота. Думав, що буде 200 – 300 сторінок і все зроблю за півроку. Однак, коли почав опрацьовувати, зрозумів, що воно затягує. В результаті вийшов рукопис на 600 сторінок з 3500 посиланнями», – розповів автор.

Вибір для вивчення тільки одного року він пояснив тим, що історику на відміну від політолога або військового експерта необхідна хронологічна дистанція.

Закономірно, що першими почали висвітлювати ці події військові історики. І відповідні видання вже є. Але як військові, вони мають за мету прикладну ціль. Їх роботи відразу йдуть на опрацювання досвіду.

«Я ж намагався створити цивільну історію першого року вторгнення, і тому військовим діям там відведено значно менше уваги. Цікавило дипломатичне протистояння, економічні і соціальні фактори», – зізнався Володимир Головко.

Цікавим фактом є те, що обкладинка книги зроблена за допомогою штучного інтелекту. Саме так він побачив російське вторгнення в Україну у 2022 році та його відбиття.

Щодо ключових висновків, до яких дійшов історик, готуючи книгу і наративів на майбутнє, він виділив три тези.

«Перший рік продемонстрував, що сили оборони України показали свою абсолютну спроможність. Такої потужності як зараз ми не мали ніколи», – наголосів він.

Другим фактором, що сприяв успіху України, Володимир Головко назвав консолідацію українських еліт. За його словами, того року вони здали один зі своїх перших іспитів. Особливо у порівнянні з 2021 роком, оскільки ще у січні лунали сигнали про можливість політичної дестабілізації без участі російських сил.

«І третє – український народ також консолідувався. Він забув якісь дрібні моменти і те, що війна несе економічні проблеми, погодився нести її тягар до перемоги», – відмітив автор.

На його думку, 2022 рік також показав, що картина, нав’язана російськими медійниками, і підтримана проросійськими силами в Україні, не виправдалась. Схід і Захід, Південь і Північ країни консолідувалися.

Щодо історичного опису російсько-української війни у 2023 році, Володимир Головко вважає, що працювати над ним набагато складніше. Описуючи події 2022 року, він передусім спирався на українські медіа. Сьогодні ж цього недостатньо, адже інформаційні потоки змінились.


Оригінал статті - на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/uk/volodymyr-golovko-napysaty-pro-vijnu-u-2023-rotsi-bude-vazhche


Посилання на джерело: https://uacrisis.org/uk/volodymyr-golovko-napysaty-pro-vijnu-u-2023-rotsi-bude-vazhche