Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Засідання Вченої ради Інституту історії України НАН України 9 травня 2024 р.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Ученої ради

Інституту історії України НАН України


9 травня 2024 р.

12.00


1. Наукова доповідь ст.н.с., к.і.н. Олега БАЖАНА «ОСОБЛИВОСТІ УХВАЛЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ ВИШИМ ПОЛІТИЧНИМ КЕРІВНИЦТВОМ УРСР ПІД ЧАС ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ АЕС».


2. Про результати виборів до Національної академії наук України по Відділенню історії, філософії та права НАН України.

Доповідає В.А.Смолій


3. Про Розпорядження Президії НАН України № 233 від 10.04.2024 р. «Про усунення порушень та недоліків, виявлених Державною аудиторською службою України при проведенні державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм Національною академією наук України за період з 01.01.2020 по 30.09.2023».

Доповідає О.С.Рубльов


4. Затвердження тем НДР на 2025-2027 рр.

  • УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ І РАННЬОМОДЕРНОГО ЧАСУ У ЦИВІЛІЗАЦІЙНОМУ ВИМІРІ ВОЄН, СОЦІАЛЬНИХ КОНФЛІКТІВ ТА ПРОЦЕСІВ ФОРМУВАННЯ КОЛЕКТИВНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ. Науковий керівник – академік нан України В.А.Смолій;
  • УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТТЯ: КОЛОНІАЛЬНІ ПРАКТИКИ, СПІВПРАЦЯ, ОПІР. Науковий керівник – чл.-кор.НАНУ В.М.Даниленко;
  • УКРАЇНА В УМОВАХ ПОСТМОДЕРНУ: ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ (1990-ті – 2020-ті роки). Науковий керівник – д.і.н., проф. С.С.Падалка;
  • КУЛЬТУРНО-ЦИВІЛІЗАЦІЙНІ ЧИННИКИ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ІСТОРИЧНОГО ДОСВІДУ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА. Науковий керівник – чл.-кор.НАНУ Я.В.Верменич;
  • КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ КОНТЕКСТІВ, ДОКУМЕНТУВАННЯ ВТРАТ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВІДНОВЛЕННЯ. Науковий керівник – д.і.н., проф. Р.В.Маньковська;

5. Про затвердження до друку третього номеру «Українського історичного журналу» за 2024 р.

Доповідає: В.А.Смолій


6. Рекомендація до друку збірника праць «ОСЯГАЮЧИ МОДЕРНІСТЬ» - на пошану члена-кореспондента НАН України Олександра РЕЄНТА.

Доповідають: О.П.Реєнт

О.Є.Лисенко

О.С.Рубльов


7. Рекомендація до друку збірника наукових праць «UKRAINA LITHUANICA: СТУДІЇ З ІСТОРІЇ ВЕЛИКОГО КНЯЗІВСТВА ЛИТОВСЬКОГО» (т.VII.

Доповідають: Г.В.Боряк

О. І. Гуржій

Т.В.Чухліб


8. Рекомендація до друку біобібліографічного покажчика «До 60-річчя від дня народження та 35-річчя науково-освітньої діяльності Падалки Сергія Семеновича.

Доповідають: Я.В.Верменич

О.Є.Лисенко

О.С.Рубльов


9.Затвердження складу Приймальної, Екзаменаційної та Апеляційної комісій ІІУ НАНУ для забезпечення роботи із прийому абітурієнтів до аспірантури ІІУ НАНУ.

Доповідає В.В.Томозов


10. Кадрове питання.