Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Відкриття виставки “У металі, на папері: монети, банкноти незалежної України, 1991-2016”

У металі, на папері:

монети, банкноти незалежної України, 1991-2016

24 серпня 1991 р. став для народу України доленосним. Цього дня 25 років тому Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України. Виняткової історичної ваги документ відобразив віковічні прагнення українців до створення самостійної, соборної, суверенної і демократичної України. 

  Український Музей у Нью-Йорку відзначає цей святочний день новаторським музейним проектом, який об'єднує дві споріднені виставки: з Канади – "Гроші, суверенність і влада. Паперові гроші революційної України, 1917–1920" та з України – "У металі, на папері: монети, банкноти та поштові марки незалежної України". 

 Чільними партнерами Українського Музею у створенні виставки "У металі, на папері: монети, банкноти та поштові марки незалежної України" стали Національний банк України, Українське підприємство поштового зв'язку "Укрпошта"та Інститут історії України Національної академії наук України.

 Експозицію виставки творять 212 з більш ніж семиста монет, введених в обіг Національним банком України з 10 липня 1996 до 24 серпня 2016 рр., 24 з тридцяти трьох банкнот, які перебували в обігу з вересня 1996 р. до сьогодні, та 58 предметів поштової продукції. Останні репрезентують 1500 знаків поштової оплати, випущених Укрпоштою з березня 1992 до вересня 2016 рр. 

 Відбір пам'яток та експозиційні прийоми підпорядковані головній меті виставки – відобразити тисячолітню історію України, від раннього періоду Київської Русі до сьогоднішніх днів – її духовний та культурний спадок, визначні діяння та здобутки українців сущих у світі. Разом з тим надзвичайно важливо показати стрімку еволюцію національної свідомості та кристалізацію історичної пам'яті сучасного українського суспільства, найважливіші етапи державного становлення України. 

Модерні технології та передові дизайнерські рішення, апробовані на виставці, спрямовані на представлення монет, банкнот та поштових марок як самобутнього витвору високого мистецтва, яке потребує особливих знань та навиків, вагомого творчого потенціалу. Загальна кількість митців, чий творчий доробок представлений на виставці сягає 64 осіб. Над монетами, представленими на виставці, працювало 37 майстрів. З них: 24 художники – автори ескізів та 13 скульпторів. Авторський "колектив" знаків поштової оплати не менш розмаїтий. В експозиції представлені твори 27 авторів.  

Співавтором музейного проекту та його дизайнером є добре знаний у нумізматиці та музейних колах талановитий мистець Володимир Таран.

Днем відкриття виставки є 10 вересня 2016 р. Вибір вказаної дати не є випадковим. 20 років тому – 2–16 вересня 1996 р. – Національний банк України успішно провів грошову реформу та запровадив в обіг грошову одиницю – історичну гривню. Вже сама назва національної валюти – гривня – свідчила про нові історичні орієнтири країни.

Національну грошову одиницю, як герб, прапор та гімн, називають четвертим державним символом. Вона наповнює державне життя економічним суверенітетом. Національна валюта є тією крапкою над "і", яка перетворює політичний процес у незворотний історичний рух. 

Юрій Савчук

куратор виставки