Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Лекція та презентація книги професора Адама Лукашевича

Розпочата минулого року співпраця Інституту сходознавства з Центром середземноморської археології Інституту археології Варшавського Університету в особі керівника археологічної місії, професора, др. габ. Адама Лукашевича мала цього року плідне продовження. За сприяння Посольства Республіки Польща в Україні була видана монографія А. Лукашевича «Від Тебаїди до Александрії. Польська археологічна діяльність в Єгипті», яку пан професор і презентував на зустрічі в Інституті сходознавства 7 листопада 2013 р. Книга видана одночасно мовою оригіналу (англійська) та українською. Український переклад став можливим завдяки копіткій праці О. Романової.


Професор А. Лукашевич також прочитав лекцію "Дослідження в гробниці Рамсеса VI у Долині Царів", у якій розповів про здобутки і труднощі польської археологічної місії в Єгипті та, зокрема, про графіті, знайдені в зазначеній гробниці. Доповідь професора Лукашевича, як завжди, була насиченою, цікавою та викликала жваву дискусію серед присутніх.


Фоторепортаж