Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

25 квітня 1987 (субота)

Пленум ЦК Компартії України, на якому було розглянуто питання “Про роботу Мінбуду УРСР і Мінмонтажспецбуду УРСР по перебудові управління і господарського механізму відповідно до настанов ХХVII з’їзду КПРС, організації виконання будівельної програми в 1987 році”. У прийнятій постанові, зокрема відзначалось, що Рада міністрів УРСР, Держплан УРСР, Держпостач УРСР не перебудували свою діяльність по керівництву будівельним комплексом і насамперед Мінбудом УРСР, з урахуванням передачі його в республіканське підпорядкування. Було вказано на необхідність спрямувати зусилля главків, комбінатів, трестів на якнайшвидше освоєння економічних методів господарювання, широкий перехід організацій і підприємств на колективний підряд, самоокупність і самофінансування.
Радянська Україна. – 1987. – 26 квітня.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1986 - 1990: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 408 с. - ISBN 966-02-3607-7