Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Meeting of the Academic Council of the Institute of Ukrainian History of the National Academy of Sciences of Ukraine May 3, 2018

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Вченої ради

Інституту історії України НАН України

3 травня 2018 р.

14-30

1. Пропозиції відділів щодо відкриття нових науково-дослідних тем:

- СОЦІАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ 1960-Х – 1980-Х РР.: АНТРОПОЛОГІЧНІ ТА ІНСТИТУЦІЙНІ ВИМІРИ. (Термін виконання: І кв. 2019 р. – ІV кв. 2021 р. Науковий керівник – чл.-кор. НАН України В. М. ДАНИЛЕНКО);

- КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ В УМОВАХ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСОФРМАЦІЙ: СТАН, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ. (Термін виконання: І кв. 2019 р. – ІV кв. 2021 р. Науковий керівник – к.і.н. С. І. КОТ);

- УКРАЇНА 1990-ТІ – 2000-НІ: ПРОБЛЕМИ ПОСТРАДЯНСЬКОГО ПЕРЕХОДУ (ІНСТИТУЦІЇ, НОВІ ІДЕНТИЧНОСТІ, СОЦІАЛЬНІ РОЛІ ТА ГРУПИ). (Термін виконання: І кв. 2019 р. – ІV кв. 2021 р. Науковий керівник – д.і.н., проф. Г. В. КАСЬЯНОВ).

2. Про Розпорядження Президії НАН України № 201 від 11.04.2018 р. «Про затвердження Плану заходів щодо зміцнення національної єдності, консолідації українського суспільства та підтримки ініціатив громадськості у зазначеній сфері».

Доповідає О. С. Рубльов

3. Рекомендація до друку аналітичної доповіді Л. ЯКУБОВОЇ, В. ГОЛОВКА, Я. ПРИМАЧЕНКО «РУССКИЙ МИР НА ДОНБАСІ ТА В КРИМУ: ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ, ПОЛІТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ, ІНСТРУМЕНТ АГРЕСІЇ».

Доповідають: С. В. Кульчицький

Л. Д. Якубова

О. С. Рубльов

4. Рекомендація до друку індивідуальної монографії чл.-кор. НАН України В. М. ДАНИЛЕНКА «ВОЛОДИМИР ВЕРНАДСЬКИЙ: ВІХИ ЖИТТЯ І ТВОРЧОСТІ» (Вид. 2-ге, доп. і перероблене).

Доповідають: О. П. Реєнт

С. В. Кульчицький

О. С. Рубльов

5. Рекомендація до друку брошури С. І. КОТА «ПРО СТАН ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ (ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО ПАРЛАМЕНТСЬКИХ СЛУХАНЬ «СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ В УКРАЇНІ» 18 КВІТНЯ 2018 Р.)».

Доповідають: В. М. Даниленко

Г. В. Боряк

О. С. Рубльов

6. Рекомендація до друку збірки наукових праць «ЕЛЛІНІСТИЧНІ СТУДІЇ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА. ЗБІРКА НАУКОВИХ ПРАЦЬ НА ПОШАНУ Н. О. ТЕРЕНТЬЄВОЇ».

Доповідають: В. В. Томозов

Г. В. Боряк

Л. Д. Якубова

7. Про затвердження Концепції меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру.

Доповідають: Г. В. Боряк

О. Є. Лисенко

Л. Д. Якубова