Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Address of the Director of the Institute of History of Ukraine of the National Academy of Sciences of Ukraine Valery Andriyovych Smoliy to the staff of the Institute in connection with the deterioration of the epidemiological situation in Ukraine

Дорогі колеги, друзі!

Звертаюся до Вас у зв’язку з різким погіршенням епідеміологічної ситуації в країні.

Сьогодні ми маємо зробити усе можливе, аби вберегти себе і свої родини від коронавірусу.

Ми намагаємося максимально обмежити доступ до будівлі Інституту; на вході обладнане місце для обробки рук із спиртовмісними антисептиками, вирішується питання щодо проведення безконтактної термометрії. Створено інші умови для дотримання правил особистої гігієни.

Допуск працівників і відвідувачів здійснюється виключно за наявності засобу індивідуального захисту, що щільно прикриває ніс і рот.

Коронавірус уже вніс серйозні корективи в організацію нашої роботи. Прошу Вас і надалі уникати участі в конференціях, семінарах, круглих столах, окрім тих заходів, що проводяться дистанційно; мінімізувати проведення робочих нарад і засідань відділів. Ми також переводимо у дистанційний формат засідання вчених рад.

В умовах карантинних обмежень ускладнений доступ до архівних і бібліотечних ресурсів. Але загалом наш фах дозволяє нам працювати дистанційно, а основні засоби, необхідні для роботи, – комп’ютер і Всесвітня мережа – майже завжди з нами.

Тож прошу Вас, залишайтеся вдома самі і організуйте дистанційну роботу Ваших співробітників, максимально використовуйте можливості ресурсів Інтернету.

Бережіть себе і Ваших близьких!

Будьте здорові!

Щиро, Валерій Смолій

Текст звернення