Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Звернення директора Інституту історії України НАН України Валерія Андрійовича Смолія до співробітників Інституту у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації в Україні

Дорогі колеги, друзі!

Звертаюся до Вас у зв’язку з різким погіршенням епідеміологічної ситуації в країні.

Сьогодні ми маємо зробити усе можливе, аби вберегти себе і свої родини від коронавірусу.

Ми намагаємося максимально обмежити доступ до будівлі Інституту; на вході обладнане місце для обробки рук із спиртовмісними антисептиками, вирішується питання щодо проведення безконтактної термометрії. Створено інші умови для дотримання правил особистої гігієни.

Допуск працівників і відвідувачів здійснюється виключно за наявності засобу індивідуального захисту, що щільно прикриває ніс і рот.

Коронавірус уже вніс серйозні корективи в організацію нашої роботи. Прошу Вас і надалі уникати участі в конференціях, семінарах, круглих столах, окрім тих заходів, що проводяться дистанційно; мінімізувати проведення робочих нарад і засідань відділів. Ми також переводимо у дистанційний формат засідання вчених рад.

В умовах карантинних обмежень ускладнений доступ до архівних і бібліотечних ресурсів. Але загалом наш фах дозволяє нам працювати дистанційно, а основні засоби, необхідні для роботи, – комп’ютер і Всесвітня мережа – майже завжди з нами.

Тож прошу Вас, залишайтеся вдома самі і організуйте дистанційну роботу Ваших співробітників, максимально використовуйте можливості ресурсів Інтернету.

Бережіть себе і Ваших близьких!

Будьте здорові!

Щиро, Валерій Смолій

Текст звернення