Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Meeting of the Academic Council of the Institute of History of Ukraine of the National Academy of Sciences of Ukraine September 14, 2021

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Вченої ради

Інституту історії України НАН України


14 вересня 2021 р.

12-00


1. Пропозиції відділів інституту щодо участі у конкурсі на проведення наукових (науково-технічних) робіт у 2022-2023 рр. за напрямом «Підтримка пріоритетних для держави наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок», що плануються до фінансування за бюджетною програмою КПКВК 6541230 «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень»:

- УКРАЇНСЬКИЙ ПРОЕКТ У ГЕОПОЛІТИЧНОМУ ПРОСТОРІ ТА ІСТОРИЧНОМУ ЧАСІ. (Термін виконання: І кв. 2022 р. – ІV кв. 2023 р. Науковий керівник – академік НАН України В. А. СМОЛІЙ);

- СОЦІОКУЛЬТУРНІ АСПЕКТИ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ В ДОМОДЕРНІ ЧАСИ. (Термін виконання: І кв. 2022 р. – ІV кв. 2023 р. Науковий керівник – д-р іст.наук. проф.

В. М. ГОРОБЕЦЬ);

- ВІДКРИВАЮЧИ УКРАЇНУ СВІТОВІ: МАЛИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК У ДВОХ ЧАСТИНАХ. (Термін виконання: І кв. 2022 р. – ІV кв. 2023 р. Науковий керівник – чл.-кор. НАН України С. В. ВІДНЯНСЬКИЙ).


2. Про висунення кандидатури кандидата історичних наукВ. І. МИЛЬКА на здобуття стипендії НАН України для молодих учених.

Доповідає О. С. Рубльов