Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

2 червня 1987 (вівторок)

Повідомлялось, що ЦК КПРС розглянув питання “Про хід виконання постанови ЦК КПРС щодо подолання пияцтва й алкоголізму та активізації цієї роботи”. Зазначалось, що з часу прийняття постанови ЦК КПРС “Про заходи щодо подолання пияцтва й алкоголізму” від 7 травня 1985 р. в центрі і на місцях проведено значну роботу по утвердженню тверезого способу життя. У 1986 р. споживання спиртних напоїв знизилось порівняно з 1984 р. майже у два рази. На третину зменшилась кількість осіб, яких доставили в медвитверезники, на 26% - кількість злочинів, що чинилися на грунті пияцтва. Разом з тим, підкреслювалося в постанові, не скрізь ця робота ведеться з належною наполегливістю, наступальністю і послідовністю. Слабо проявили себе організації Всесоюзного добровільного товариства боротьби за тверезість. У першому кварталі 1987 р. відбулося збільшення виробництва виноградного вина і кон’ячних виробах. У ряді областей, особливо у Вінницькій, Київській, Сумські, Чернівецькій, Черкаській зростає самогоноваріння. В ЦК КПРС наголошувалось, що боротьба з пияцтвом повинна вестись у комплексі з викоренення наркоманії, куріння. Раді міністрів СРСР запропоновано прискорити прийняття і забезпечити послідовну реалізацію загальносоюзної комплексної програми профілактики і подолання пияцтва й алкоголізму.
Радянська Україна. – 1987. – 2 червня.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1986 - 1990: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 408 с. - ISBN 966-02-3607-7