Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

30 червня 1987 (понеділок)

Прийнятий Закон СРСР “Про державне підприємство (об’єднання)”, відповідно до Конституції СРСР, визначав економічні і правові основи господарської діяльності соціалістичних державних підприємств (об’єднань), зміцнював державну (загальнонародну) власність на засоби виробництва у промисловості, будівництві, агропромисловому комплексі та інших галузях, розширював можливості участі трудових колективів в ефективному використанні цієї власності, в управлінні підприємствами і об’єднаннями, розв’язанні державних і суспільних справ. Закон поглиблював централізовані засади у розв’язанні найважливіших завдань розвитку народного господарства як єдиного цілого, передбачав посилення економічних методів управління, використання повного господарського розрахунку і самофінансування, розширення демократичних основ і розвиток самоврядування, визначав відносини між підприємствами (об’єднаннями) і органами державної влади та управління.
Радянська Україна. – 1987. – 2 липня.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1986 - 1990: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 408 с. - ISBN 966-02-3607-7