Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Квітень 1975

Відбулося засідання Планово-бюджетної комісії Верховної Ради УРСР, на якому обговорювався хід реалізації Головпостачем УРСР пропозицій постійних комісій і депутатів, внесених на 9-ій сесії Верховної Ради УРСР, що стосувалися проблеми дальшого вдосконалення матеріально-технічного постачання господарств республіки. Депутати відмічали, що Головпостач УРСР, підвідомчі йому організації не здійснювали належного контролю за своєчасним виконанням замовлень підприємствами-постачальниками; серйозні недоліки допускалися в матеріально технічному постачанні республіканських міністерств: побутового обслуговування населення, комунального господарства, місцевої промисловості, соціального забезпечення; органи постачання проводили недостатню роботу із забезпечення правильного зберігання і раціонального використання матеріальних ресурсів – металу, палива, лісових матеріалів; у ряді постачально-збутових організацій, на окремих базах і складах мали місце випадки порушень фінансової дисципліни, без фондового відпуску, незадовільного обліку і зберігання матеріалів, не забезпечувалося належне збереження державної власності, своєчасно не усувалися причини й умови, що породжували втрати, нестачу і псування матеріальних цінностей. У схвалених комісією рекомендаціях Головпостачу УРСР було запропоновано вжити невідкладних заходів з ліквідації наявних недоліків.
Відомості Верховної Ради УРСР. – 1975. – № 19.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1961-1975: Довід. вид . Ч. 2. 1966-1975. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 294-613 с. - ISBN 966-02-3607-7