Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

28 квітня 1928 (неділя)

Москва, м. РНК СРСР видав постанову «Про заходи для хімізації народного господарства Союза РСР». Повідомлялося про звернення до уряду СРСР крупних вчених хіміків із «спеціальною запискою про шляхи розвитку народного господарства Союзу РСР». Наголошувалося на вирішальній ролі сучасної хімії у вирішенні завдань індустріалізації народного господарства, соціалістичного претворення сільського господарства. Ухвалено створити при РНК СРСР Комітет по хімізації народного господарства СРСР (голова – Я.Е.Рудзутак), створити хімічну секцію у складі Державної планової комісії, доручивши останній розробку плану хімізації країни. Містилися доручення: Комітету по хімізації народного господарства – встановити зв’язок з науково-дослідницьким апаратом та окремими науковцями, вжити заходів для створення сприятливих матеріально-побутових та правових умов для їхньої роботи; розглянути і розширити висунуті групою вчених-хіміків пропозиції про застосування у промисловості і сільськогосподарському виробництві найбільш ефективних хіміко-технологічних процесів; забезпечити у першу чергу науково-технічну та економічну розробку проблем: раціонального використовування та розширення внутрішньої сировинної бази; організації промисловості сільськогосподарських добрив та інсектицидів; створення калійної промисловості та ін.; ВРНГ СРСР і Державній плановій комісії СРСР – при розробці п’ятирічного плану розвитку народного господарства передбачити заміну ряду механічних процесів у виробництві більш ефективними хіміко-технологічними процесами; ВРНГ СРСР – вжити заходів для зміцнення мережі заводських хімічних лабораторій, розширення мережі науково-технічних установ тощо. Прередбачалися різнопланові заходи для широкої популяризації ідей хімізації країни.
Собрание законов и распоряжений рабоче-крестьянского правительства Союза Советских Социалистических Республик. Отдел первый. – 1928. — № 2

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Рік 1928-1929: Довід. вид / Упоряд. Л.В. Гриневич, В.І. Прилуцький. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2007. - 216 с. - ISBN 966-02-3958-0