Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

24 (11) квітня 1918 (середа)

Рада народних міністрів, заслухавши повідомлення військового міністра О.Жуковського, що в Літинському повіті, коли селяни приступили до розділу землі, поміщики направили австрійських вояків, які заарештовують членів земельних комітетів і розганяють селян, доручила йому організувати охорону порядку на Поділлі. Рада народних міністрів затвердила склад торгової делегації, яка мала виїхати за кордон для організації товарообміну, та асигнування на її утримання. Військовий міністр О.Жуковський доповів проект закону про загальні засади формування Української армії – на основі загального військового обов’язку, який уряд схвалив і постановив передати на розгляд в УЦР. Також було ухвалено проекти законів про тимчасові штати середніх шкіл, про зміну штатів для вищих початкових шкіл, про статут і штати Київського художньо-промислового й наукового музею. Уряд дозволив виділити певні кошти на організацію повернення росіян на батьківщину на прохання міністерства великоруських справ.
Українська Центральна Рада. – Документи і матеріали. – В двох томах. – Т.2. – 10 грудня 1917 р. – 29 квітня 1918 р. – К., 1997. – С.303-305.

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)