Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

29 (16) квітня 1918 (понеділок)

На засіданні Малої ради вирішено було направити делегацію Центральної ради до німецького посла барона А. фон-Мумма, щоб з’ясувати, яку мету переслідує військове командування в Києві і просити його знестись з німецьким урядом, повідомивши, що Центральна рада піде назустріч німецькій владі, якщо вона зробить такий крок і по відношенню до Центральної Ради. Делегація отримала від наради вказівку, що теперішній уряд погоджується піти у відставку, а новому буде доручено переглянути земельний закон УЦР у відповідності з вимогами часу. Відкриваючи засідання голова Центральної Ради М.Грушевський повідомив, що 28 квітня до нього прибув військовий аташе Штольценберг, який пояснив події, що відбулися – вони мали заарештувати деяких членів Центральної Ради, причетних до викрадення банкіра А.Доброго. М.Грушевський заявив протест у зв’язку з обшуками членів УЦР та вилученням паперів. Їх потім повернули. Мала рада постатейно розглянула законопроект Конституції УНР, який мав назву “Статут про державний устрій, права і вільності УНР”. Документ складався з таких розділів: 1.Загальні постанови; 2.Права громадян; 3.Органи влади УНР; … 5.Всенародні збори УНР; 6.Про Раду народних міністрів УНР; 7. Суд УНР; 8.Національні союзи (закон про національно-персональну автономію, затверджений Центральною Радою тощо); 9.Про часове припинення громадських свобод”. Після трьох читань Статут було прийнято. Близько 16 год. біля будинку Центральної ради з’явились караули січових стрільців, біля дверей виставлено кулемети. Делегація, що повернулась від німецького посла барона А.фон-Мумма повідомила, що останній заявив, що Центральна рада запізнилась зі своєю заявою. Близько 21 год. члени Центральної Ради залишили будинок.
Українська Центральна Рада. – Документи і матеріали. – В двох томах. – Т.2. – 10 грудня 1917 р. – 29 квітня 1918 р. – К., 1997. – С.326-330; Конституція У

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)