Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

3 травня (20 квітня) 1918 (п’ятниця)

Об 11-й дня відкрився Звенигородський селянський з’їзд. На порядку денному стояли питання: про сучасні події в Україні, земельні справи (на кінець травня планувалося направити на місця землемірів). Тимчасом, делегатам повідомили, що новообраний гетьман П.Скоропадський встиг оголосити грамоту про повернення прав власності на землю поміщикам, селяни ж могли отримати наділ лише за гроші. Читання гетьманської Грамоти переривалося вигуками: “Ганьба самозванцеві Скоропадському!”. Представник Селянської спілки проінформував делегатів про 5-й національний український з’їзд Київщини. Під гомін і вигуки пролунало повідомлення про церемонію обрання гетьмана. В резолюції з’їзд, на який прибули представники від 300 000 населення повіту – містечок, сіл, хуторів, назвав події 28-30 квітня 1918 р. у Києві порушенням спокою і ладу в Україні, що привели до влади людей, доти відверто симпатизуючих ідеї відродження єдиної Росії. Соціальна політика гетьманського уряду також була визнана неприйнятною. Делегати доводили до відома громадян України та інших народів про готовність боротися за свої права на землю і волю всіма засобами. З’їзд обрав 5 представників на селянський з’їзд, який мав відбутися 10 травня 1918 р. у Києві. 2 делегатів обрали від Ради селянської спілки повіту. З’їзд ухвалив у кожному повіть організувати вільне козацтво.
ЦДАВО України. – Ф.121 6. – Оп.1. – Спр. 72. – Арк. 3а (із зв.); Звенигородська думка. – 1918, 3 травня.

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)