Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

4 травня (21 квітня) 1918 (субота)

Повідомлялось про перші чергові збори Подільської Губернської народної ради, яка, заслухавши доповіді з місць, зазначила, що озброєні виступи селян проти польських легіонерів, які без дозволу державної влади порядкують по селах, втручаються у життя селян, свідчать про те, що факти беззаконних дії будуть викликати великі заворушення селян. Народна рада наголосила на тому, яку небезпеку українській державності несуть польські легіонери своїм грабіжництвом по селах, ворожим ставленням до селян . Вона просила український уряд негайно провести їх роззброєння і вивести за межі Подільської губернії і України. І до організації української народної армії дати дозвіл повітовим комендантам створювати озброєні команди чи сотні на місцях.
Народня воля. – 1918. – 5 травня (22 квітня).

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)