Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

20 (7) жовтня 1918 (неділя)

На засіданні Українського Національного Союзу в Києві була зроблена грунтовна доповідь про внутрішню організацію України і планомірне використання її творчих сил та репрезентацію її за кордоном. Було ухвалено утворити комісії апарату Союзу. Комісія з внутрішніх справ (голова А.Ніковський – с.ф.) проводила всю підготовчу роботу на місцях і мала виробити проект скликання Установчого Парламенту; з військових справ – виробити проект майбутньої української армії (голова В.Винниченко – с.д.). М.Шаповал (с.-р.) очолив комісію із закордонних справ, К.Мацієвич (с.-ф.) – земельних справ, яка мала розробити проект земельної реформи. На чолі фінансової комісії став П.Мазуренко (с.-д.), юридичної – В.Лещенко (с.-ф.). Остання мала розробити проект суду в Україні. Крім церковної мали бути організовані ще кілька комісій.
Народня воля. – 1918. - 24 жовтня (11).

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)