Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Квітень, 21 1932 (четвер)

Харків. Постанова ЦК КП(б)У «Про партійно-масову роботу в зернових радгоспах». Зазначено про невиконання постанови ЦК КП(б)У про реорганізацію зернорадгоспів та зміцнення їхніх партійних організацій. РПК, «Зернотрест» та ВУК зернових радгоспів звинувачено в недооцінці ролі зернових радгоспів. Облбюро, МПК і РПК запропоновано для виконання виробничих планів: провести перевірку керівних партійних кадрів радгоспів та підготувати заміну непрацездатним; відрядити до зернорадгоспів у дводекадний термін по 7 партійців і 10 комсомольців; відрядити до зернорадгоспів не пізніше 25 квітня орггрупи на два тижні; організувати радгоспні парткоми в радгоспах з кількістю членів партії не менше 50, а в інших – загальнорадгоспні партосередки з цеховими осередками по окремих відділах і цехах; збільшити партійні осередки в радгоспах; налагодити ідеологічне виховання партійців; посилити партійно-масову роботу навколо виконання виробничих завдань; встановити контроль та надати допомогу радгоспам у справі соціалістичної організації праці; покращити побутові умови життя та праці робітників радгоспів; налагодити запровадження відрядної та преміально-відрядної форм праці; зміцнити діяльність комсомольських та профспілкових організацій у радгоспах; налагодити в пресі систематичний контроль за роботою зернових радгоспів та критику їхньої діяльності
«Пролетарий». – Харьков, 1932. – 21 апреля.

Опубліковано у виданні: Марочко В. Голодомор 1932-1933 років в Україні: Хроніка / В. Марочко, О. Мовчан. - К. : Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. - 294 с.