Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Конференція 1918: Україна та Польща в сторіччя незалежності

1918: Україна та Польща в сторіччя незалежності (відбувається в рамках засідання спільної Комісії для дослідження польсько-українських взаємин 1917–1921 рр. при НаУКМА та Варшавському університеті)


3–5 грудня 2018 у НаУКМА відбудеться друге засідання спільної Комісії для дослідження польсько-українських взаємин 1917–1921 рр., створеної у березні цього року двома провідними вищими навчальними закладами України та Польщі: НаУКМА та Варшавським університетом. До створення Комісії спонукав підвищений інтерес в обох країнах до подій столітньої давнини, що пов’язані з формуванням незалежних Польської та Української держав, їх непростими взаєминами – від протистояння до об’єднання зусиль для спротиву комуністичній агресії. Завданням Комісії є продовження пошуку і вивчення архівних документів для задоволення обопільної потреби української та польської спільноти у поглибленні знань про згадані події.До складу Комісії увійшло 8 українських та 8 польських фахівців-істориків, які досліджують події Української революції та боротьбу польського народу за незалежність. Комісію очолили проф. Владислав Верстюк та проф. Ян Яцек Бруський. Комісія збирається двічі на рік почергово в Україні та в Польщі. На наступні роки заплановано видання збірників двох серій: перший – архівні документи, другий – праці, підготовлені членами Комісії.

1917–1921 рр. – це нелише період військового протистояння на території СхідноїГаличини, а й час союзницьких взаємин УНР та новоствореної польської держави. Варшавський договір, або ж Союз Пілсудський – Петлюра був предметом гострих суперечок сучасників. Радянська пропаганда доклала чималих зусиль до того, щоб компрометувати цей союз, а її наслідки відчутні досьогодні (що особливо помітно у загалом негативному ставленні громадськості до Симона Петлюри). Цей сюжет історії не є таким гострим як події 1943-1944 рр. На Волині, в той же час він може сприяти знаходженню точок дотику та напрацюванню конструктивних підходів до сторінок спільної історії.

Засідання спільної Комісії почнеться конференцією, присвяченою 1918 рокові в історії України та Польщі. На завершення конференції планується презентації проектів та видань, до яких причетні члени Комісії: енциклопедії ЗУНР, словника енциклопедії Української революції, місць пам’яті воїнів УНР у Польщі, ролі української еміграції.


Програма конференції